Nagyvilág

2011.03.12. 17:44

LÍBIA: Zároltak tízmilliárd eurót az ország külföldön befektetett vagyonából

<p>Tízmilliárd eurót zároltak német bankok azután, hogy az Európai Unió elrendelte a líbiai források befagyasztását. A Der Spiegel hetilap hétfőn megjelenő számában azt írja, 14 bankban összesen 193 számlát zároltak, volt közöttük olyan, amelyen 1,96 milliárd eurót (535 milliárd forintot) tartottak.</p>

Az Európai Unió kedden vezetett be újabb, szigorú szankciókat az észak-afrikai ország ellen, például az LIA, a líbiai olajbevételeket külföldön kezelő alap portfólióját is zárolták. Az LIA-nak leginkább Olaszországban vannak befektetései, részvényes például az UniCredit Bankban, a Finmeccanica repülőgépgyártóban, a Juventus futballcsapatában, de részesedése van a brit Pearsonban, a Financial Times gazdasági világlap kiadójában is.

Moamer Kadhafi líbiai vezető nehéz- és légi fegyverekkel is löveti a február közepe óta ellenzéki kézen lévő kelet-líbiai településeket, a harcokban orvosi jelentések szerint legalább ezren meghaltak. A nemzetközi közösség a harcok kitörése óta tiltakozik a vérontás ellen, többször szankciókat is vezetett be az észak-afrikai rezsim ellen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik