Nagyvilág

2011.04.10. 18:47

Kihallgatják Mubarakot a tüntetők elleni erőszak miatt

<p>Egyiptom - Az egyiptomi főügyész vasárnap elrendelte Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök és fiainak kihallgatását a távozását követelő tüntetések alatt elkövetett erőszak, valamint korrupció miatt - jelentette a MENA egyiptomi állami hírügynökség. Közben az egyiptomi hatóságok korrupció gyanújával őrizetbe vették a januárban kezdődött tüntetések alatt szolgált egyiptomi kormányfőt.</p>

Abdel Magid Mahmúd egyiptomi főügyész vasárnap döntött arról, hogy kihallgatják Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnököt és két fiát - közölte a MENA. Az ügyészség azokkal az állításokkal kapcsolatban akarja kihallgatni a három férfit, melyek szerint közük volt a Mubarak távozását követelő tüntetők elleni támadásokhoz.

A becslések szerint nagyjából nyolcszáz ember halt meg, amikor a tömeg összecsapott a rendfenntartó erőkkel a Mubarak február 11-i lemondásához vezető, több hétig tartó demonstrációk alatt.

A Mubarak kihallgatásáról szóló hírt pár órával azután hozták nyilvánosságra, hogy a volt elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt távozása óta. Az Al-Arabija arab hírtelevízióban bemutatott hangfelvételen Mubarak közölte, hogy kész együttműködni az ügyészséggel az állítólagos külföldi vagyonfelhalmozásával kapcsolatban, lejárató kampányként jellemezve a vádakat.

Közben az AFP francia hírügynökség értesülései szerint korrupció gyanújával őrizetbe vették Ahmed Nazif volt egyiptomi kormányfőt. Az AFP úgy tudja, hogy 15 napig marad fogságban. Nazifot és kormányát január 28-án váltotta le Mubarak, hogy ezzel próbálja megtörni a távozását követelő ellenzéki tüntetések lendületét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!