Nagyvilág

2011.04.23. 10:25

LÍBIA: A helyi törzsekre bízná Miszráta felszabadítását a hadsereg helyett Kadhafi

<p>Líbia, Tripoli - Ismét Tripolit támadták a NATO vadászgépei szombaton, nem sokkal azután, hogy Moamer Kadhafi kormánya bejelentette, hajlandó visszavonni katonáit az eddig ostromlott Miszrátából, és hagyja, hogy a helyi törzsek egyezzenek meg a lázadókkal a városról.</p>

A NATO-gépek lövedékei Moamer Kadhafi Bab al-Azizija nevű, inkább bunkernek tűnő rezidenciája mellett csapódtak be Tripoli központjában. A támadások helyszínére külföldi tudósítókat szállító helyi hatóságok szerint egy parkolót ért támadás.

A bombázás azután történt, hogy Kaled Kaim külügyminiszter helyettes bejelentette, katonáik parancsot kaptak a visszavonulásra a Tripolitól kétszáz kilométerre keletre lévő Miszrátától. "Ultimátumot adtunk a hadseregnek, ha nem tudják megoldani a problémákat a városban, hagyják, hogy a szomszédos Zliten, Taruna, Bani Valid és Tavarga népei odamenjenek beszélni a lázadókkal" - mondta a diplomácia helyettes vezetője újságíróknak. "Ha a törzsek nem tudják a lázadókat megadásra bírni, majd legyőzik őket harcban" - tette hozzá.

A harmadik legnagyobb líbiai városban négy hete kezdődtek véres utcai gerillaharcok a lázadók és a Moamer Kadhafi vezetőhöz hű hadsereg katonái között. Nem hivatalos jelentések szerint a harcokban több száz lázadó és civil halt meg, és Kadhafiék világszerte betiltott fürtös bombákat is bevetettek, bár ez utóbbit a líbiai vezetés tagadja.

A külügyminiszter-helyettes ismételten emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt, amiért engedélyezte pilóta nélküli harci gépek bevetését Líbiában. Ugyancsak elítélte Obama egykori republikánus elnökjelölti vetélytársát John McCain szenátort, aki a lázadók központjának számító Bengáziban tárgyalt az Ideiglenes Nemzeti Tanács tagjaival. McCain korábban a felkelők felfegyverzésére és a tanács elismerésére szólította fel a nyugati hatalmakat.

Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia már ez előtt bejelentette, katonai tanácsadókat küld Kelet-Líbiába a lázadók technikai, logisztikai és szervezeti megsegítésére.


Nagyobb térképre váltás

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!