Nagyvilág

2011.04.06. 21:11

LÍBIA: Amerikai politikus tárgyalt Kadhafival

<p>Líbia - Nem hivatalos tárgyalásokat folytatott Moamer Kadhafi líbiai vezetővel Tripoliban egy korábbi amerikai képviselő szerdán, az észak-afrikai országban hivatalosan magánlátogatáson lévő volt politikus saját állításai szerint Kadhafi távozásáról és egy békemegállapodásról is tárgyalt.</p>

Curt Weldon - aki 1987 és 2007 között volt a törvényhozás tagja republikánus színekben - a New York Times-nak azt mondta, magánküldöttség élén látogatott Líbiába Kadhafi kabinetfőnökének meghívására, Barack Obama amerikai elnök és a Kongresszus mindkét pártja tudtával.

"Az volt a célunk, hogy találkozzunk Kadhafi ezredessel és rábeszéljük őt a félreállásra" - nyilatkozta.

Az amerikai külügyi szóvivő, Mark Toner azt mondta, Weldon tájékoztatta őket útjáról, de nem az ő képviseletükben jár Líbiában és üzenetet sem vitt Kadhafinak Barack Obama kormányától.

Weldon nem először jár a líbiai vezetőnél, 2004-ben kétpárti amerikai küldöttség élén győzködte Kadhafit arról, hogy hagyjon fel atomfegyverkezési terveivel.

Most azt közölte, Amerikának döntő szerepet kell játszani az új líbiai kormány létrehozásának segítésében. A volt képviselő szerint azonnal fegyverszünetet kell kötni a szembenálló feleknek, és az ENSZ-nek kell felügyelni azt, hogy Kadhafi hadserege visszavonuljon a megtámadott városokból, a lázadók pedig véget vessenek előrenyomulási kísérleteiknek.

"A világ egyetért abban, hogy Kadhafinak távozni kell, de senkinek nincs terve arra, hogy utána mi következzen, még azt sem tudjuk, kiben bízhatunk. Az viszont biztos, hogy a líbiaiak a bombáknál többet érdemelnek" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!