Nagyvilág

2011.04.10. 17:47

Mubarak kikelt a korrupciós vádak ellen

<p>Egyiptom - Először szólalt meg a hatalomból történt távozása óta Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnök.</p>

Mubarak pontosan két hónapja szólalt meg utoljára a nyilvánosság előtt, február tizedikén, egy nappal azelőtt, hogy lemondott a távozását követelő tüntetések hatására. Mubarak végül azután törte meg a csendet, hogy pénteken hatalmas tüntetést tartottak a kairói Tahrír-téren az ő felelősségre vonását követelve.

A szombaton felvett, és vasárnap nyilvánosságra hozott hangüzenetében Mubarak közölte, hogy "nagy fájdalmat okoztak" neki az őt és családját ért "hamis" korrupciós vádak. Elítélte a "hírnevének tönkretételére indított igazságtalan kampányt". A 82 éves volt egyiptomi elnök kijelentette, hogy sem neki, sem családtagjainak nincsen külföldre menekített vagyona, de kész együttműködni az ügyészséggel, amely külföldi bankszámlák és ingatlanok után kutat.

Mubarak egyben kijelentette, hogy az ügyészségi nyomozás lezárása után jogi eljárást indít az őt befeketíteni akaró emberek ellen. Az Egyiptomot Mubarak távozása óta irányító katonai bizottság megtiltotta a volt elnöknek és közvetlen családtagjainak az ország elhagyását, vagyonát pedig zárolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!