Nagyvilág

2011.05.21. 06:43

Elhagyta a börtönt az IMF volt vezetője

<p>New York, Manhattan - Elhagyhatta a Rikers Island börtönt a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója, akinek második óvadékkérelmét csütörtökön fogadta el a manhattani bíróság. Dominique Strauss-Kahnt helyi idő szerint péntek este engedték ki a büntetés-végrehajtási intézetből, ahonnan egy, a felesége által a Wall Street közelében bérelt lakásba érkezett.</p>

A fegyveres őrök által biztosított épület körül fémkordonokat állítottak fel, hogy távolt tartsák a francia közgazdásztól az újságírókat. Az utcán ennek ellenére riporterek tömege várta péntek este, hogy megérkezzen az IMF volt vezére. "Nem tetszik ez nekem, egy kicsit ijesztőnek találom" - mondta az AFP-nek az egyik szomszéd, aki - osztva a házban lakók nézeteit - aggodalmát fejezte ki a nagy sajtóérdeklődés miatt.

A Broadway 71 alatt álló épület az egykori WTC helyén álló Ground Zero és a Wall Street között fekszik, New York manhattani részén. Bár saját tornaterem és a lakók által közösen használható tetőterasz is tartozik hozzá, Strauss-Kahn várhatóan csak három-négy napig marad itt. Az ügyvédei ugyanis jelenleg is keresik azt a New York-i ingatlant, amely eléggé elszigetelt, ám kényelmes is ahhoz, hogy a várhatóan hónapokig tartó bírósági eljárás alatt Strauss-Kahn otthona legyen.

Szigorúan őrzik Strauss-Kahnt

A szigorú óvadékmegállapodás értelmében számos feltételt kell teljesítenie a volt IMF-vezérnek ahhoz, hogy szabadlábon maradhasson. Az átmeneti otthonát videókamerákkal kell felszerelnie, szigorú korlátozásokkal fogadhat csak látogatókat, és kizárólag vallási okokból vagy a bíróságra menet hagyhatja el a majdani lakást. A gazdasági szakemberre ráadául - saját maga által fizetett - fegyveres őrök vigyáznak, és elektronikus nyomkövető karkötőt kell viselnie.

Erőszakkal vádolják Strauss-Kahnt

Dominique Strauss-Kahnt múlt szombaton vették őrizetbe a New York-i repülőtéren, miután egy szállodai szobalány azt állította, hogy meg akarta erőszakolni őt. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő volt IMF-vezér első bírósági meghallgatását hétfőn tartották, majd csütörtökön döntött egy amerikai vádesküdtszék a vádemelésről. Ennek értelmében Strauss-Kahn ellen szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete és személyes szabadság korlátozása miatt emelnek vádat. A következő bírósági tárgyalást június 6-án tartják az ügyben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!