Nagyvilág

2011.07.27. 19:43

A tokajiak nem akarnak bővíteni

Pozsony, Sárospatak - A Magyarországgal folyó tárgyalások megszakítását követelik a szlovák tokajiak.

Pozsony, Sárospatak - A Magyarországgal folyó tárgyalások megszakítását követelik a szlovák tokajiak.

A kelet-szlovákiai Tokaj-borvidék hét községének képviselői felszólították a pozsonyi kormányt, hogy azonnal zárja le a Magyarországgal folyó tárgyalásokat és véglegesen jelölje ki a régió határait. Az ezt követelő petíciót, amelyet az érintettek helküldtek Iveta Radicová miniszterelnöknek, illetve a koalíciós pártok vezetőinek, eddig mintegy 1200-an írták alá.

„A múltban természetes volt, hogy a magyar féllel folytatott tárgyalásokon a tokaji bortermelők és földtulajdonosok képviselői is részt vettek. A tavalyi kormányváltás óta Simon Zsolt földművelésügyi miniszter rólunk, de nélkülünk tárgyal” – jelentette ki Pavel Eftimov, a Tokaj-szövetség elnöke. Simon Zsolt a bírálatra nem válaszolt. Szóvivője útján megüzente, hogy a Magyarországgal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárása előtt bármiféle információ nyilvánosságra hozatala káros lehetne. A szóvivő szerint a szlovákiai tokaji termelők és földtulajdonosok követelései rövidlátóak és Szlovákia számára kedvezőtlenek.

Ha itt se, akkor ott se

Korábban mi is részt vettünk a tárgyalások egyes szakaszaiban – mondta Jarecsni János, a Tokaji Borvidék hegyközségi Tanácsának titkára. – Utoljára az év elején érdeklődtünk, hogy állnak a tárgyalások, de azt a választ kaptuk, hogy dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter magához emelte az ügyet, ezt jelenleg információszűkében vagyunk. Bízunk benne, hogy a miniszter úr kellőképpen érvényesíteni tudja majd a magyar érdekeket. Szlovák részről elismerjük Szőlőske, Kistoronya és Szlovákújhely területi igényeit, de egyéb településekét már nem. Annak idején Megyaszó és Abaújkér is csatlakozni kívánt a Tokaji Borvidékhez. Ha akkor úgy döntöttünk, hogy a borvidék területe határokon belül nem bővíthető, akkor ugyanezt kell képviselnünk a határon túl is.

Természetesen szerettük volna megkérdezni dr. Fazekas Sándort is. A minisztérium sajtóosztályára az alábbi kérdéseket küldtük el: Milyen szakaszban vannak a tokaji régióval kapcsolatos magyar-szlovák tárgyalások, mikorra várható ezek lezárása? Kíván-e a magyar kormány engedni a szlovákok ilyen irányú területi követeléseinek, vagy tartják magukat a 2004-es szerződésben kikötött 565,2 hektárhoz, és amennyiben a szlovák fél ezt nem hajlandó teljesíteni, úgy a kormány tervezi-e, hogy az Európai Bírósághoz fordul?

A kérdésekre lapzártánkig nem kaptunk választ.

980 vagy 565,2?

Magyarországon a Tokaj-borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár. Szlovák oldalon jelenleg összesen 980 hektár. A Sme című pozsonyi liberális lap értesülése szerint Simon Zsolt hajlandónak mutatkozik, hogy meghátráljon a magyar követelések előtt és 565,2 hektárra csökkentse a szlovákiai Tokaj-borvidék területét.

ÉM-BG

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!