Nagyvilág

2012.01.09. 07:30

Michelle Obama, a Fehér Ház ismeretlen hatalmi tényezője

Washington, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Michelle Obama a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött, az amerikai first lady nem egyszer keveredett  konfliktusba az elnök tanácsadóival, és nem illeszkedett be könnyen a fehér házi életbe - állítja a kedden megjelenő The Obamas (Obamáék) című könyvében Jodi Kantor, a The New York Times munkatársa.

Washington, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Michelle Obama a látszat ellenére jelentős erőt képvisel a Fehér Ház kulisszái mögött, az amerikai first lady nem egyszer keveredett  konfliktusba az elnök tanácsadóival, és nem illeszkedett be könnyen a fehér házi életbe - állítja a kedden megjelenő The Obamas (Obamáék) című könyvében Jodi Kantor, a The New York Times munkatársa.Kantor szerint az elnök népszerű és barátságos felesége, aki a felszínen az olyan "biztonságos ügyek támogatója", mint a veteránok családjának jóléte, vagy a gyerekek túlsúlyossága elleni harc, súlyos konfliktusba keveredett férje első fehér házi kabinetfőnökével, a jelenleg chicagói polgármester Rahm Emanuellel, de Obama korábbi szóvivőjével, Robert Gibbsszel is. A szerző úgy véli, hogy Michelle Obama a férje politikája mögött álló "ismeretlen erő".

Így, 2010 elején, amikor összeomlani látszottak Barack Obamának az egészségbiztosítási reform érdekében tett erőfeszítései, Michelle asszonyt feldühítette az a közömbösség, ahogy a fehér házi személyzet az ügyeket intézte. Michelle Obama értésre adta, hogy férjének egy új csapatra lenne szüksége.

Emanuel, akit az elnöki feleség sohasem akart a stábfőnöki poszton látni, fel is ajánlotta a lemondását, de Obama - állítólag büntetésből - nem fogadta azt el. Kantor tudni véli, hogy a Chicagóba távozott kabinetfőnök konfliktusban állt az előző demokrata elnök feleségével is, olyannyira, hogy Hillary Clinton el akarta távolíttatni a férje csapatából.

A szerző szerint Rober Gibbs majd felrobbant a dühtől, amikor Valerie Jarrett elnöki tanácsadótól úgy értesült, hogy a first lady elégedetlen azzal, ahogy az egyik, vele kapcsolatos kommunikációs baklövést kezeli. Történetesen arról volt szó, hogy a francia elnök felesége, Carla Bruni-Sarkozy kikottyantotta, hogy a Fehér Házban élni valóságos "pokol". Gibbs később Jarretre hárította a felelősséget az indulatkitörés miatt. A sajtófőnök ugyanakkor állítólag kioktatta a first ladyt, hogy mennyiért és hova illik utazni az ő pozíciójában, valamint hogy mit és hogyan illik vásárolni.

A könyvben foglaltak értelmében az elnöki párt erősen feszélyezi a média figyelme, a fehér házi élet számtalan megkötése. Kantor úgy értesült, hogy Michelle Obama a férje választási győzelme után eredetileg be sem akart oda költözni, amíg a lányai be nem fejezik a tanévet a chicagói iskolában.

Történelmi léptékben gondolkodó, realista házaspár

A szerző történelmi léptékben gondolkodó, ugyanakkor realista házaspárnak írta le Obamáékat.

Az egészségbiztosítási reform elfogadtatása idején például Barack Obama tudatosan vállalta a költségvetési terhek növekedésével járó politikai kockázatot.

"Michelle és én tökéletesen megbékélünk azzal, hogy csak egy ciklus erejéig leszünk itt, ha úgy érezzük, hogy tényleg sikerült elérnünk valamit" - idézte az elnököt a fehér házi bennfentes értesüléseket kiteregető szerző, az egyik riportalanya visszaemlékezése alapján.

Noha Kantor azt állítja, hogy a könyv az elnök 30 volt és jelenlegi munkatársával készült interjúkon alapul, a Fehér Ház hűvös hangvételű hivatalos álláspontja szerint az nem más, mint a múlt eseményeinek túldramatizálása és kétséges a pontossága is, mert a szerző már több mint két éve nem is beszélt az Obama házaspárral.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!