Nagyvilág

2012.01.08. 15:53

Volt tibeti szerzetesek a legutóbbi kínai önégetők

Peking, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban egy 22 és egy 18 éves volt tibeti szerzetes gyújtotta fel magát pénteken; a fiatalabb életét vesztette - közölte vasárnap helyi forrásra hivatkozva a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség vasárnap.

Peking, 2012. január 8., vasárnap (MTI) - A délnyugat-kínai Szecsuan tartományban egy 22 és egy 18 éves volt tibeti szerzetes gyújtotta fel magát pénteken; a fiatalabb életét vesztette - közölte vasárnap helyi forrásra hivatkozva a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség vasárnap.A 22 éves férfi kora délután gyújtotta fel magát a többségében tibetiek lakta Apa (Aba) megye egyik útkereszteződésében, de a rendőrség eloltotta a tüzet és a sérültet kórházba szállították. Jelenlegi állapotáról nem közöltek részleteket. Társa nem sokkal később egy közeli szálló szobájában követte el hasonló tettét, amibe belehalt.

A tudósítás szerint a helyi kormányzat által végzett nyomozás megállapította, hogy a két férfi - a Kirti kolostort elhagyó volt szerzetesek - gyanúsítottja volt egy kolostori betörésnek, amelynek során eltulajdonítottak egy Buddha-szobrot.

A Hszinhua idézi a szecsuani tibetológiai kutató központ szakértőjét, aki szerint az utóbbi időben tibetiek körében több önégetésre is sor került, s néhányukat közülük - mint állította a hivatalos kínai hírügynökségnek - már korábban különböző cselekményekért, így rablásért, szerencsejátékozásért, illetve prostituáltakkal folytatott viszonyukért megbüntették.

Kang Cseng (Gang Zheng) szerint a dalai láma környezetéből arra buzdították ezeket az embereket, hogy önégetéssel szabaduljanak meg a bűneiktől és megalázottságuktól.

Az emigráns tibeti szervezetek azt hangoztatják, hogy az elmúlt hónapok sorozatos önégetései a tibetiek tiltakozásának, illetve a dalai láma melletti kiállás megnyilvánulásai. Sajtójelentések szerint eddig több mint tucatnyian gyújtották fel magukat, s legkevesebb heten meghaltak. Többségük húsz év körüli fiatalember volt és két szerzetes nő is van köztük. Beszámolók szerint a térséget szigorúan ellenőrzik, s úgy tudni, a járőröket poroltó készülékkel szerelték fel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!