Nagyvilág

2012.03.07. 07:20

Chicagóból Camp Davidbe költöztetik át a G8-csúcsot

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:     Washington, 2012. március 6., kedd (MTI) - Chicagóból a Maryland állambeli Camp Davidbe költözteti át az amerikai kormány a G8-csoport május 18-19-én megtartandó gazdasági csúcstalálkozóját - közölte kedden az amerikai sajtó.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

    Washington, 2012. március 6., kedd (MTI) - Chicagóból a Maryland állambeli Camp Davidbe költözteti át az amerikai kormány a G8-csoport május 18-19-én megtartandó gazdasági csúcstalálkozóját - közölte kedden az amerikai sajtó.

    Barack Obama keddi fehér házi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a döntést nem biztonsági megfontolásokból hozták, hanem azért, mert az elnöki pihenőhely kötetlenebb környezetet biztosít a megbeszélések számára.

    "Mindig biztos voltam benne, hogy Chicago képes kezelni a biztonsági kérdéseket. Tudjuk, hogyan kell bánni a tömeggel" - mondta Obama.

    A Fehér Háznak a csúcs Camp Davidbe való költöztetésével kapcsolatos, hétfőn tett bejelentése meglepetést keltett, mert időben ilyen közel egy hasonló fontosságú eseménynél már nem szoktak változtatni a helyszínen. A találkozó programját már egy éve tervezik és először júniusban jelentették be, hogy azt Chicagóban fogják megtartani.

    "Valaki felhívta rá a figyelmemet, hogy három év alatt egyetlen munkapartneremet sem vittem el Camp Davidbe" - nyilatkozott az elnök, aki eddig csak kevésszer látogatott el a hivatalos elnöki üdülőhelyre.

    Chicago ugyanakkor változatlanul otthont ad majd a NATO május 20-21-én megtartandó csúcstalálkozójának. A szövetség az Egyesült Államokban Washingtonon kívül eddig még soha nem rendezte meg a legmagasabb szintű tanácskozását. A G8 részvevői a kétnapos csúcstalálkozójuk után szintén átrepülnek majd a Michigan-tó partján fekvő "szeles városba" a Washingtontól mintegy 100 kilométerre, a Catoctin-hegységben található Camp Davidből.

    A G8-csúcs lesz az első alkalom, amikor a március 4-én megválasztott Vlagyimir Putyin elnöki minőségében ismét az Egyesült Államokba látogat, s több kommentátor szerint talán ez állhat a helyszínváltozás hátterében.

    Obama kijelentette: "az idő jó lesz az évnek ebben a szakában", és a Camp David-i csúcstalálkozó "lehetőséget nyújt majd számomra, hogy együtt időzzek Putyin úrral, az új orosz elnökkel. Onnan aztán Chicagóba repülünk."

    Nem most fordul elő először, hogy az G8-csúcsot félreeső helyen rendezik meg Észak-Amerikában. 2004-ben például a georgiai Sea Island, 2010-ben pedig a kanadai Ontario tartományban található Muskoka volt a helyszín.

    A chicagói szervezőbizottság szerint egyébként a két egymást követő csúcs együttes megrendezése - beleértve a biztonsági előkészületeket is - 40-65 millió dollárjába került volna a városnak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!