Nagyvilág

2012.03.07. 14:36

EU-szóvivő: lépni kell a jegybankkal kapcsolatos kifogások ügyében a pénzügyi tárgyalásokhoz

Kárpáti János és Veres Béla, az MTI tudósítói jelentik:     Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal.

Kárpáti János és Veres Béla, az MTI tudósítói jelentik:

    Brüsszel, 2012. március 7., szerda (MTI) - Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal.

    Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a feltételek közé tartozik azon további tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások "tettekre fordítása".

    "Jogi szövegekre van szükség, menetrendre van szükség az érintett szabályozások hatályba lépéséhez, és további magyarázatra van szükség a jegybankelnök javadalmazását illetően is" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy a bizottság szerdán a jegybank függetlenségével összefüggő kötelezettségszegési eljárásban nem lépett tovább.

    Jelezte, azt is fontosnak tartják, hogy ezekről a kérdésekről az Európai Központi Bankkal (EKB) is konzultáljanak. 

    Leszögezte Ahrenkilde Hansen azt is, hogy nincs viszont összefüggés a kötelezettségszegési eljárások és a Magyarország ellen túlzott államháztartási deficit miatt folyó eljárás között.

    A szóvivő emlékeztetett, hogy a nemzeti bank függetlensége a bizottság legfontosabb aggodalmai közé tartozott.

    Az Európai Bizottság januárban indított három kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ezek egyike éppen a jegybanki szabályozásra vonatkozott. E témában az első fázisban feltett kérdésekre adott válaszokat a bizottság feltételesen elfogadta, és egyelőre nem döntött az eljárás folytatásáról, de leállításáról sem.

    Szerdai közleménye szerint a testület egyebek között megállapította: az az ígéret, hogy meg fogják változtatni a jegybank függetlenségét befolyásoló magyar jogszabályt, választ ad "néhány kulcsfontosságú aggályra". Most arra van szükség, hogy testet öltsenek, tényleges új jogalkotásban igazolódjanak ezek a magyar kötelezettségvállalások. Emellett Magyarországnak további kötelezettségvállalásokat kell tennie, és további pontokat kell tisztáznia.

     Olli Rehn, a gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök a közlemény szerint maga is üdvözölte, hogy Magyarország kész kijavítani a nemzeti bankra vonatkozó jogi szabályozást.

    "Mindazonáltal világos kötelezettségvállalásokra és bizonyítékra van szükségünk, például olyanra, ami törvénytervezetben tükröződik. A levelünkre érkező válasz alapján fogunk dönteni arról, hogy folytatjuk-e vagy sem a kötelezettségszegési eljárást" - mondta Rehn.

    A közlemény szerint a bizottság azt is kéri a kormánytól: hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy rendszeresen sajtóközleményeket bocsát ki, amelyekben a nemzeti bank monetáris politikai döntéseit bírálja. 

    A bizottság emellett továbbra sincs teljesen meggyőződve arról, hogy a jegybankelnök javadalmazására vonatkozó szabályozás nem szolgálhat nyomásgyakorlás eszközéül, ami szintén sértené a függetlenség követelményét. Ezért a testület ezzel kapcsolatban is további felvilágosítást tart szükségesnek.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!