Nagyvilág

2012.05.01. 21:51

Pentagon: a csapaterősítés hatott, de a felkelés szívós Afganisztánban

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti: Washington, 2012. május 1., kedd (MTI) - A Barack Obama által elrendelt afganisztáni csapaterősítés meggyengítette a tálibokat, de a felkelés szívóssága, a szűnni nem akaró korrupció és a Pakisztán részéről tanúsított szelektív együttműködés komoly veszélyt jelent az amerikai erőfeszítésekre - derült ki a Pentagonnak az afganisztáni helyzetről a kongresszus számára készített, kedden nyilvánosságra hozott, fél éves jelentése.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington, 2012. május 1., kedd (MTI) - A Barack Obama által elrendelt afganisztáni csapaterősítés meggyengítette a tálibokat, de a felkelés szívóssága, a szűnni nem akaró korrupció és a Pakisztán részéről tanúsított szelektív együttműködés komoly veszélyt jelent az amerikai erőfeszítésekre - derült ki a Pentagonnak az afganisztáni helyzetről a kongresszus számára készített, kedden nyilvánosságra hozott, fél éves jelentése.

A jelentés szerint az elmúlt öt év során először 2011-ben fordult elő, hogy a felkelők támadásainak száma az ország területén összességében csökkent, még ha a 2009 óta az amerikai katonai műveletek fókuszában álló, déli Kandahár tartományban, a tálibok hátországában szaporodotak is az erőszakcselekmények.

Az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint az afganisztáni erőszakcselekmények száma 2010-ről 2011-re 9 százalékkal csökkent. A katonai statisztikák és a Pentagon illetékesei szerint az Egyesült Államok, amely korábban vesztésre állt a háborúban, jelentős haladást ért el, amit konszolidálni szeretne a külföldi csapatok kivonása előtt.

A jelentés ugyanakkor rámutatott, hogy továbbra is olyan "hosszú távú és sürgős kihívásokkal kell számolni, mint az, hogy a felkelők a pakisztáni törzsi területeken képesek megújítani harci erejüket, és hogy Hamid Karzai afgán elnök kormánya csak "korlátozott lehetőségekkel" rendelkezik.

A Pentagon értékelése aligha oszlatta el a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy az Afganisztánból 2014 végéig kivonuló nemzetközi erők valóban egy stabil és biztonságos Afganisztán hagynak-e hátra. Egy névtelenül nyilatkozó katonai illetékes kijelentette, hogy a tálibok és az al-Kaida aktuális állapotáról majd ősszel, a nyári harci szezon befejeztével lehet majd pontosabb képet alkotni.

Az amerikai kormány most ősszel vezényli haza a 33 ezer fős csapaterősítés utolsó egységeit, aminek nyomán egy mintegy 68 ezer fős amerikai haderő marad az országban.

Több mint 10 évvel a tálibok kormányának megdöntése után a felkelők az amerikai elemzők megítélése szerint továbbra is "szívós és eltökélt ellenségként" harcolnak és képesek olyan nagyszabású, a közbizalmat aláásó akciókra is, mint amilyen a Kabul ellen április 15-én intézett, 18 órán át tartó támadás volt.

A NATO-csapatok létszámának csökkenésével párhuzamosan a nyugati stratégiában egyre fontosabb szerepet kap a tapasztalatlan és gyengén felszerelt afgán fegyveres erő professzionális felkészítése arra, hogy egyedül vegye fel a harcot a felkelőkkel.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az erőszak országos szintjének csökkenése mellett Hilmand és Kandahár tartományokban heves harcok folynak. A déli regionális parancsnokság alá tartozó területeken - itt található Kandahár is - 2011 októbere és 2012 márciusa között a támadások száma 13 százalékkal nőtt. A Hilmandot is magába foglaló körzetben ez a növekedés 29 százalékos.

Ugyancsak nőtt az erőszakcselekmények aránya a keleti tartományokban, ahol a Hakkani hálózat egyre kifinomultabb eszközökkel indít támadást a nyugati erők ellen, ami változást jelenthet a militáns szervezet stratégiájában.

Egy évvel Oszama bin Laden Pakisztánban történt megölése után az al-Kaida a Pentagon szerint meggyengült, noha Kunár és Nurisztán tartományban kis létszámban továbbra is jelen van.

A Pentagon értékelése szerint Pakisztán "szelektív felkelésellenes műveleteket" folytat és megtagadja az együttműködést az amerikaiakkal a tálibok elleni küzdelemben, akiknek érdekei esetenként egybeeshetnek az övével. Iszlámábádnak az a döntése, hogy amióta egy amerikai harci repülő pakisztáni katonákat ölt meg, lezárva tartja az Afganisztánba vezető utakat, több ezer tonnányi hadfelszerelés tartóztatott fel és jelentősen hátráltathatja a csapatkivonási műveleteket is.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!