Nagyvilág

2012.05.06. 10:51

Szerbiai választások - Általános választások kezdődtek Szerbiában

Belgrád, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - Reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szerbiában, ahol vasárnap köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat, valamint elnökválasztást is tartanak.

Belgrád, 2012. május 6., vasárnap (MTI) - Reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Szerbiában, ahol vasárnap köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokat, valamint elnökválasztást is tartanak.

Vasárnap Szerbiában köztársasági, vajdasági tartományi, önkormányzati választásokat és elnökválasztást is tartanak. A választójoggal rendelkező 6.770.013 polgár reggel hét és este nyolc óra között 8.390 szavazókörletben adhatja le voksát.

Az EBESZ felügyelete alatt és a KFOR-erők biztosításával Koszovóban 90 szavazóhelyen szervezik meg a parlamenti és elnökválasztást az ott élő szerbiai állampolgárok számára, de helyhatósági választást nem tartanak.

Az egyfordulós köztársasági választásokon 18 választási lista van. A magyar pártok közül a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Polgári Szövetség ( MPSZ) nevű párt indított magyar jelölteket. A szerb parlament 250 képviselői helyéért 3065 jelölt verseng.

Míg köztársasági szinten arányos választási elv érvényesül, addig a tartományi képviselőház 120 képviselőjét vegyes választási rendszer alapján választják meg: hatvan képviselőt arányos és ugyanannyit többségi elv szerint választanak meg. A vajdasági voksokért 14 választási lista verseng, köztük négy magyar párt is indul a szavazatokért.

Ez a választás is kétfordulós, akárcsak az elnökválasztás.

Az elnökválasztáson tizenkét jelölt indul, köztük magyar jelöltként Pásztor István, a VMSZ elnöke. A két igazán esélyes jelölt Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) és Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője. A közvélemény-kutatások több előrejelzést publikáltak az első fordulóra vonatkozóan: némelyek szinte azonos esélyt adtak kettejüknek, míg mások ötszázalékos előnyt jósoltak Tomislav Nikolicnak. Az elnökválasztás és a tartományi parlamenti választás második fordulója két hét múlva lesz.

Az önkormányzati választás egyfordulós. A több mint 6,5 ezer helyi képviselői mandátumért 87 párt több mint 50 ezer jelöltje indul.

Az RTS rádió és televízió híradása szerint reggel nyolc órakor a részvételi arány nagyobb volt, mint a négy évvel ezelőtti választások idején.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!