Nagyvilág

2012.05.29. 07:41

Vándormunkások romboltak egy helyi kínai kormányzatnál

Peking, 2012. május 29., kedd (MTI) - Vándormunkások százai tüntettek, romboltak a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejinag) tartomány egyik településen a járási kormányhivatalnál, miután egyik társukat állítólag megölte a munkáltatója - jelentette a kínai média kedden.

Peking, 2012. május 29., kedd (MTI) - Vándormunkások százai tüntettek, romboltak a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejinag) tartomány egyik településen a járási kormányhivatalnál, miután egyik társukat állítólag megölte a munkáltatója - jelentette a kínai média kedden.A helyi kormányzati illetékesek szerint az emberek dühét az váltotta ki, hogy egy 19 éves Hunan tartományi társukat május közepén Hszü Csi-jin (Xu Qiyin), a munkaadója fejen ütötte, amikor elmaradt járandóságát, 1.070 jüanját (40 ezer forint) követelte.

Hszü családi vállalkozásban táskákat gyártat; tette elkövetése után három nappal őrizetbe vették. Jang Cse (Yang Zhi), a sértett férfi a múlt hét végén halt meg kórházban.

Az 5-600 fős felháborodott tömeg hétfőn reggel rohanta meg a területi elöljáróság épületét, felszakította a vaskerítést, betört a kormányzat épületébe és az udvaron több mint tucatnyi autót rongált meg kövekkel és téglákkal. A közeli Vencsou (Wenzhou) város hatósága több mint százfős különleges rendfenntartó alakulatot vezényelt Hsziancsiangba (Xianjiang), az erőszakos demonstráció helyszínére.

Kínában évente ezerszámra történnek kisebb-nagyobb tüntetések többnyire földkisajátítások, a helyi vezetők visszaélései, hatósági túlkapások és munkaügyi viták miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!