Nagyvilág

2012.06.27. 18:57

A Lordok Háza radikális reformjára készül a brit kormány

London, 2012. június 27., szerda (MTI) - A brit törvényhozás felső kamarájának, a nem választott Lordok Házának radikális reformjára terjesztett be átfogó terveket szerdán a brit kormány.

London, 2012. június 27., szerda (MTI) - A brit törvényhozás felső kamarájának, a nem választott Lordok Házának radikális reformjára terjesztett be átfogó terveket szerdán a brit kormány.Az elképzelések szerint a Lordok Háza tagságának legalább a 80 százalékát a jövőben választanák, a fennmaradó 20 százalékot egy külön e célra létrehozandó bizottság jelölné ki.

A létszámot a jelenlegi 826-ról 450-re csökkentenék, és egy-egy felsőházi tag mandátuma legfeljebb 15 évig tarthatna.

Az első választást 2015-ben, a következő alsóházi választások évében tartanák, és minden felsőházi választáson a Lordok Háza mandátumainak harmadát újítanák meg.

Az anglikán egyház - mint államvallás - által a felsőházba delegált püspökök számát 26-ról 12-re csökkentenék.

A kamarát továbbra is Lordok Házának hívnák, a tagokat azonban nem illetné meg automatikusan a Lord - illetve női képviselők esetén a Baroness - cím.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíciónak - főleg a nagyobbik kormánypárt, a Konzervatív Párt alsóházi képviselői részéről - mindazonáltal komoly ellenállást kell majd leküzdenie ahhoz, hogy a szerdán beterjesztett reformtervek megvalósulhassanak. A tory padsorokban ugyanis sokan azzal érvelnek, hogy ha a felső kamara tagjainak zömét is választanák, azzal a választott alsóház domináns törvényhozási szerepe gyengülne, vagyis gyakorlatilag két rivális parlamenti kamara jönne létre.

A kormány tervei szerint a reform csak jövő májusban lépne életbe, bár a várható viták miatt ez a menetrend is bizonytalan.

A Lordok Házának reformjára már eddig is számos kísérlet történt. Több kezdeményezés sikerrel is járt, öt éve például létrehozták az igazságügyi minisztériumot. Nagy-Britanniában 2007-ig ez a tárca külön nem létezett. A Lordok Házának mindenkori elnöke a gyakorlatban az igazságügyi miniszter és a legfőbb bíró funkciójának elegyét töltötte be a törvényhozói, a végrehajtói és a törvényalkalmazói szerepek teljes szétválasztását célzó reformfolyamat kezdete előtt.

E reformok részeként alakult meg három éve a brit Legfelsőbb Bíróság is, amelynek létrejöttével az angol-walesi igazságszolgáltatás történetében először vált szét a törvényhozói és a legfőbb törvényalkalmazói funkció. A legmagasabb fellebbviteli fórum szerepét ugyanis addig szintén a parlament főrendi kamarája látta el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!