Nagyvilág

2012.06.12. 12:16

Ellenzi az anglikán egyház az azonos neműek házasságát

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. június 12., kedd (MTI) - Éles hangú nyilatkozatban vetette el az azonos neműek házasságának lehetővé tételét célzó brit kormányzati terveket kedden az anglikán egyház.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2012. június 12., kedd (MTI) - Éles hangú nyilatkozatban vetette el az azonos neműek házasságának lehetővé tételét célzó brit kormányzati terveket kedden az anglikán egyház.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő felekezet - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció által indított országos konzultáció keretében fejtette ki véleményét.

A kedden közzétett 13 oldalas állásfoglalás szerint az anglikán egyház "nem tudja támogatni" azt a javaslatot, amelynek alapján a pároknak "nemüktől függetlenül" lehetőségük lenne a polgári házasságkötésre, mivel ez a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

A házasság sokféle előnyt kínál a társadalom számára, nem csupán a kölcsönösség és a hűség előmozdítójaként, de a "biológiai egymáshoz illőséget" elismerő intézményként is, amely magában foglalja sokak számára az utódok nemzésének lehetőségét is - fogalmaz az anglikán egyház keddi állásfoglalása.

Arra a kormányzati érvelésre utalva, hogy a törvénymódosítás nem kényszerítené az egyházakat azonos neműek összeadására templomi szertartás keretében, az anglikán egyház keddi nyilatkozata "tévesnek" minősíti a kormányzati konzultációs kérdőív azon elemét, amely szerint van külön "polgári" és "vallási" házasságkötés. Az anglikán állásfoglalás szerint ugyanis ez nem más, mint "az esküvői ceremónia összetévesztése a házasság intézményével".

Mindezek alapján az anglikán egyház "koncepciójában és jogilag is elhibázottnak" minősítette az azonos neműek házasságáról kezdett konzultációs eljárást.

A keddi állásfoglalás mindazonáltal tükrözi azt a mély megosztottságot is, amely az anglikán felekezet vezető testületein belül tapasztalható az azonos neműek házasságának kérdésében.

Alig néhány hete ugyanis az anglikán egyház számos magas rangú vallási méltósága - köztük püspökök és az anglikán világunió irányító testülete, az általános szinódus több tagja - közös nyilatkozatban állt ki az azonos neműek polgári házasságának lehetővé tétele mellett.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban április végén megjelent nyílt levél szerint a házasság "erőteljes intézmény", amely sokat változott az elmúlt évszázadok során, és a keresztény egyházaknak örömmel kellene fogadniuk, hogy vannak olyan párkapcsolatban élő azonos nemű emberek, akik azonosulnak a házasság eszméjével.

"Úgy gondoljuk, hogy az anglikán egyháznak semmi félnivalója nincs az azonos nemű párok polgári házasságkötésének lehetővé tételétől" - állt a levélben.

A jelenleg hatályos brit családjogi törvény alapján az azonos nemű párok úgynevezett polgári partneri viszonyra léphetnek egymással. Ehhez hivatalos ceremónia keretében megkötött egyezségre van szükség. A polgári partneri viszonyra lépő azonos nemű párokat a törvény egymás hozzátartozóinak ismeri el, de a viszonyt a mostani jogszabály hivatalosan nem nevezi házasságnak.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció azonban a brit házassági törvény reformját tervezi. A tervbe vett módosítás - amelyről ezekben a hetekben társadalmi konzultáció zajlik - jogilag házasságnak ismerné el az azonos neműek frigyét is, és megszüntetné azt a jelenleg érvényes jogi definíciót, amely a házasságot férfi és nő kapcsolataként határozza meg.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!