Nagyvilág

2012.06.11. 15:56

Kelemen Hunor: Az RMDSZ megnyerte a választásokat

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a 2008-as eredményeihez képest, mind a másik két magyar párthoz képest megnyerte az önkormányzati választásokat - jelentette ki Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Kolozsvár, 2012. június 11., hétfő (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mind a 2008-as eredményeihez képest, mind a másik két magyar párthoz képest megnyerte az önkormányzati választásokat - jelentette ki Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

A választásokat értékelő kolozsvári sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a részleges eredmények azt jelzik, a szövetség 184-ről 203-ra növelte a polgármesterei számát, míg a szövetséggel versenyre kelő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Magyar Polgári Párt (MPP) együtt gyűjtött annyi szavazatot, amennyit négy évvel ezelőtt az MPP kapott. Kelemen Hunor úgy értékelte, a magyar választók az RMDSZ-en belüli egységre szavaztak.

Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem mobilizálta a választókat, és sok helyen kárt okozott a magyar közösségnek. Utalván az ellenzéknek nyújtott magyarországi politikai támogatásra, kijelentette: kézfogással nem lehet átvinni a népszerűséget. "Minden befektetés e két pártba veszteséges volt. A gazdaságban ilyenkor be szokták zárni a boltot, és az érintettek más munkát keresnek" - fogalmazott az RMDSZ elnöke. "Kövér Lászlónak üzenjük, hogy az elültetett fenyőfáit óvni fogjuk, és tulipánt ültetünk köréje" - utalt az RMDSZ-elnök a pártok választási jeleire (az RMDSZ jele a tulipán, az MPP jele a fenyő).

Kelemen Hunor elmondta, Székelyföldön mindenütt javította önkormányzati pozícióit az RMDSZ, de vegyes lakosságú területeken a magyar-magyar verseny a magyar-román versenyt olyan módon befolyásolta, hogy helyenként pozíciókat veszítettek. "Ahol veszítettünk, elemezzük az okokat, és elkezdjük a felkészülést a parlamenti választásokra" - jelentette ki.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke azt tartotta fontosnak, hogy az RMDSZ két év nehéz kormányzás után nyerte el újra a választók bizalmát. Az alelnök elmondta, elkezdik az egyeztetéseket az önkormányzatokban az alpolgármesteri tisztségekről. Az MTI kérdésére, hogy vannak-e preferenciáik a helyi szövetségesek megtalálásában, Kelemen Hunor elmondta, nincsenek koalíciós szimpátiáik, az RMDSZ megegyezéseit kizárólag a közösség iránti szimpátia fogja irányítani.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik