Nagyvilág

2012.06.01. 07:43

Moody s: negatív kilátás Horvátországnak

London, 2012. június 1., péntek (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Horvátország szuverén adósosztályzatainak kilátását pénteken a Moody s Investors Service, a növekedéssel és a költségvetési konszolidációs programmal kapcsolatos kockázatokra hivatkozva.

London, 2012. június 1., péntek (MTI) - Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Horvátország szuverén adósosztályzatainak kilátását pénteken a Moody s Investors Service, a növekedéssel és a költségvetési konszolidációs programmal kapcsolatos kockázatokra hivatkozva.A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek hajnalban Londonban közölte, hogy a kilátásrontás a helyi valutában, illetve devizában fennálló horvát államadósság "Baa3"-as - más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak megfelelő - besorolására vonatkozik.

Ha a Moody s innen leminősíti Horvátországot, akkor a horvát szuverén adósságosztályzat a befektetésre már nem ajánlott "Ba" kategóriába kerülne át.

A hitelminősítő az osztályzati kilátás rontásához fűzött indoklásában a döntés elsődleges tényezőjének nevezte a horvát gazdaság kilábalását és középtávú növekedési kilátásait terhelő kockázatokat. A Moody s szerint a pénzügyi válság elhatalmasodása óta még hangsúlyosabbá váltak a devizahitelekből táplált magánfogyasztásra és építőipari tevékenységre alapuló horvát gazdasági modell gyengeségei. Ennek eredményeként a horvát gazdaság - amely a 2000-2008 közötti időszakban átlagosan 4,3 százalékos éves növekedési ütemeket produkált - az utóbbi három évben egyáltalán nem növekedett.

A Moody s szerint Horvátország jövőbeni növekedési kilátásait is jelentős kockázatok terhelik, részben a gazdasági modell átalakítását célzó szerkezeti reformok ütemével és kiterjedésével kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

Az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő indoka a Moody s elemzése szerint a horvát kormány költségvetési konszolidációs programját övező végrehajtási kockázat. A cég megítélése szerint a program "túlzottan derűlátó" növekedési feltételezésekre épül, és potenciálisan túlbecsüli egyes tervezett költségtakarékossági intézkedések államháztartási hatásait.

A Moody s közölte: "megfontolás tárgyává" tenné Horvátország leminősítését, ha tovább romlanának a horvát gazdaság növekedési kilátásai, és ha középtávon nem sikerülne érvénybe léptetni a kormány költségvetési konszolidációs programját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!