Nagyvilág

2012.06.14. 08:10

Peking bünteti Londont a Cameron-dalai láma találkozó miatt

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Peking, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Kínai-brit miniszteri szintű találkozók maradtak el, és a kínai parlament elnöke is lemondta londoni látogatását amiatt, hogy David Cameron májusban találkozott a dalai lámával - számolt be csütörtöki számában a China Daily című napilap.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

Peking, 2012. június 14., csütörtök (MTI) - Kínai-brit miniszteri szintű találkozók maradtak el, és a kínai parlament elnöke is lemondta londoni látogatását amiatt, hogy David Cameron májusban találkozott a dalai lámával - számolt be csütörtöki számában a China Daily című napilap.

A történtek után Peking Nagy-Britanniától várja, hogy a két ország közötti kapcsolatok javításáért gyakorlati lépéseket tegyen - derült ki a kínai külügyi szóvivő legutóbbi nyilatkozatából. Liu Vej-min arra a kérdésre válaszolt, hogy vajon Kína a végtelenségig felfüggesztette-e a miniszteri szintű találkozókat Nagy-Britanniával?

A China Daily összeállításból kiderült, a közelmúltban Lord Green brit kereskedelmi és beruházási miniszter, valamin Jeremy Browne külügyminiszter volt hivatalos Kínába. Találkozójuk partnerükkel vagy elmaradt, vagy kínai részről a tárgyalást alacsonyabb beosztású hivatalnokra bízták.

Green egy kereskedelmi küldöttség élén járt Kínában, de lapértesülések szerint nem fogadták sem a Kereskedelmi Minisztériumban, sem a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottságban.

Vu Pang-kuo (Wu Bangguo), a kínai parlament elnöke lemondta májusi Nagy-Britanniába tervezett látogatását, és úgy tudni, egyelőre bizonytalan, hogy találnak-e időpontot Cameron év végére tervezett vizitjéhez.

Kína "nagy felháborodását és kifogását" fejezte ki Cameron és a dalai láma találkozója miatt, még ha azt hangsúlyozottan magánjellegűnek minősítették is, és a kormányfői rezidenciától távol került rá sor. Liu most megerősítette, a brit fél a kínai tiltakozás ellenére ragaszkodott a találkozóhoz, amit Peking a "tibeti függetlenségért küzdő erők" melletti kiállásként értékelt.

A kínai kormány most a külügyi szóvivő útján arra szólított fel, hogy London vegye komolyan Peking határozott álláspontját, hárítsa el a találkozó negatív következményeit, és hatékony, gyakorlati lépésekkel terelje vissza a két ország közötti kapcsolatokat a helyes útra.

Sajtóértesülések szerint a dalai láma csütörtökön újabb tíz napra Nagy-Britanniába látogat, ahol az olimpiai előtti körútja során több várost is felkeres.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!