Nagyvilág

2012.06.14. 07:20

Támogatták Áder János ipari balesetek elleni védekezéssel kapcsolatos jelentését a plenáris EP-vitában

Brüsszel, 2012. június 13., szerda (MTI) - Széles körben támogatták az időközben köztársasági elnökké választott Áder János ipari balesetek elleni védekezéssel kapcsolatos európai parlamenti jelentését szerdán Strasbourgban, az EP plenáris ülésén.

Brüsszel, 2012. június 13., szerda (MTI) - Széles körben támogatták az időközben köztársasági elnökké választott Áder János ipari balesetek elleni védekezéssel kapcsolatos európai parlamenti jelentését szerdán Strasbourgban, az EP plenáris ülésén.

A korábbi fideszes EP-képviselő jelentése a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos ipari balesetek elleni védekezésről szóló uniós irányelvjavaslatra vonatkozik.

Áder János egy korábbi közleményében emlékeztetett arra: az utóbbi években Európa-szerte bekövetkezett ipari katasztrófák nyomán aligha volt kétséges, hogy a hetvenes években született - és azóta többször módosított -, úgynevezett Seveso irányelv a műszaki-technikai fejlődés és az uniós szinten rendelkezésre álló magasabb szintű ismeretek miatt korszerűsítésre szorul.

A jogszabály legfontosabb jogi célkitűzése olyan biztonsági követelmények előírása a vegyi üzemek részére, amelyek biztosítják a balesetek hatékony megelőzését, a munkavállalók és a környező lakosság egészségének védelmét, valamint a biztonsági rendszerek egységes európai hatósági ellenőrzését. Az irányelvben mindazonáltal szerepelnek a váratlan ipari katasztrófák bekövetkezése esetén alkalmazandó egységes előírások is, így többek között úgynevezett vészhelyzeti tervek kidolgozására vonatkozó követelmények.

Az ipari balesetek kockázatainak további csökkentése érdekében a javaslat jelentősen bővíti a nyilvánosság információhoz való hozzáférési jogait.

A magyar képviselőtől az osztrák néppárti Richard Seeber vette át a jelentés EP-képviseletét. A szerdai vitában ő egyebek között a lakosság és a környezet védelmének elsődlegességével indokolta az irányelv fontosságát.

Emlékeztetett arra, hogy Európában mintegy 10 ezer üzemet érint a jogszabály. Hangoztatta: az EU természetesen az ipar jelentette gazdasági alapra is támaszkodni kíván, de szintén kiemelt szempont az érintett létesítmények környezetében élők és az ott dolgozók védelme.

A jelentés által érintett jogszabály-módosításról Seeber azt is kiemelte: annak révén az összes EU-tagországban csökkenhet az adminisztratív teher.

A vitában John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos az Európai Bizottság támogatásáról biztosította a kompromisszumos csomagot, és reményét fejezte ki, hogy a plenáris szavazás révén az uniós intézmények már első olvasatban jóvá tudják hagyni az irányelvet.

Dalli a jelentés erényei közül kiemelte, hogy annak révén a polgárok jobban és több információhoz férhetnek hozzá,, lehetőségük lesz bírósághoz fordulni, és a területhasználati jogokra is szigorúbb szabályok vonatkoznak majd.

Több képviselő utalt arra: az EP örült volna, ha a módosítással még tovább finomíthatja a szabályozást, de a tagországok kormányait képviselő tanács ebben a tekintetben némiképp szűkítette a mozgásteret. A távolabbi jövőbe mutatóan elhangzott képviselői javaslatok között szerepelt a szóban forgó balesetek hosszú távú hatásainak vizsgálata, az irányelv kiterjesztése további létesítményekre, például a tengeri olajfúrótornyokra, az információnyújtási kapacitás elemzése.

Az EP csütörtökön szavaz Áder János jelentéséről. Mivel az uniós parlament és a tanács tárgyalódelegációi már márciusban megállapodtak a témában, a pozitív voksolás egyúttal azt is jelenti majd, hogy a jogszabály 2015-től minden bizonnyal a gyakorlatban is alkalmazandó lesz.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!