Nagyvilág

2012.09.26. 16:46

Négy romániai vasipari nagyvállalatra keres vevőt az orosz Mechel

Bukarest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Négy romániai vasipari vállalatot bocsát áruba 150 millió dollárért az orosz Mechel óriáscég - közölte szerdán a román Mediafax hírügynökség.

Bukarest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - Négy romániai vasipari vállalatot bocsát áruba 150 millió dollárért az orosz Mechel óriáscég - közölte szerdán a román Mediafax hírügynökség.

A román piacon tíz éve jelen lévő Mechel 46 millió dollárért keres vevőt a targovistei, 33 millióért az aranyosgyéresi (Campia Turzii), 32 millióért a brailai és 39 millióért a nándorhegyi (Otelu Rosu) vasipari vállalatra. A Mechel igazgatótanácsa oroszországi, ukrajnai, litvániai, bulgáriai, kazahsztáni és nagy-britanniai vállalatok eladásáról is döntött. A román hírügynökség szerint az orosz fémipari és bányászati óriáscégnek 9,4 milliárd eurós adóssága csökkentése, illetve a tervei közt elsőbbséget élvező Elga szénbányászati projekt finanszírozása érdekében van szüksége pénzre.

A Mechel aranyosgyéresi sodronyipari vállalatánál két hete több mint háromszáz alkalmazott demonstrált a tervezett leépítések és az üzem részleges bezárása ellen. A nagyüzem júniusban jelentette be, hogy nyolcszáz alkalmazottját elbocsátja, és az üzemnek csak egy részlegét működteti tovább 238 alkalmazottal. Az elbocsátások egy része már meg is történt, másik része folyamatban van.

A szociális feszültségek miatt Victor Ponta miniszterelnök vizsgálatot kért arról, betartotta-e a Mechel a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit. A szerdai kormányülésről kiadott közlemény szerint a privatizációs hatóság arról tájékoztatta a kabinetet, hogy a szerződés csak a 2003 és 2007 közötti időszakra szabott meg a vásárló számára kötelezettségeket, amelyeket a Mechtel maradéktalanul teljesített, így a hatósági monitoring öt éve megszűnt.

A román sajtó múlt héten adta hírül, hogy a Mechel októbertől a nándorhegyi Ductil Steel üzemében meghatározatlan időre leállítja a termelést, ám ötszáz alkalmazottjának egyelőre nem mond fel.

A Mechelnek körülbelül hatezer alkalmazottja van Romániában. A Ziarul Financiar szerint a romániai vállalatai 2008-ban zárták a legjobb évet, amikor 670 millió eurós forgalmat bonyolítottak le és 60 millió eurós nyereséget termeltek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!