Nagyvilág

2012.09.08. 09:17

Pedofil felvételeket készítő papot leplező püspököt ítéltek el Missouriban

Washington, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Kétévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai püspököt, amiért megpróbálta eltitkolni, hogy az egyházmegyéjéhez tartozó egyik pap pedofil felvételeket készített - közölték pénteken amerikai napilapok.

Washington, 2012. szeptember 7., péntek (MTI) - Kétévi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai püspököt, amiért megpróbálta eltitkolni, hogy az egyházmegyéjéhez tartozó egyik pap pedofil felvételeket készített - közölték pénteken amerikai napilapok.

Robert W. Finn, a Missouri állambeli Kansas City és St. Joseph püspöke az eddigi legmagasabb rangú aktív katolikus egyházi vezető, akit az Egyesült Államokban szexuális bűncselekménnyel kapcsolatban bűnösnek találtak.

A pert a sértett gyerekek védelmére hivatkozva csütörtökön gyorsított eljárásban, esküdtszék felállítása nélkül folytatták le.

Az egyházi vezetőt az ítélet arra is kötelezte, hogy indíttasson továbbképzést egyházmegyéjében a pedofília eseteinek korai felismerése érdekében, és hozzon létre egy 10 ezer dolláros alapot az áldozatok konzultációs költségeinek fedezésére. A püspök sajnálkozását fejezte ki a történtek okozta fájdalom miatt.

Az eset még 2010 decemberében pattant ki, amikor Shawn Rattigan plébános szervizbe adta a laptopját. A számítógépet javító technikus jelentette az egyházmegyének, hogy azon több száz, kislányokról készült, félreérthetetlen felvételt talált.

A felvételekkel szembesített pap öngyilkosságot kísérelt meg. Finn püspök elrendelte, hogy Rattigant, aki általános iskolában tanított, előbb küldjék kezelésre, majd költöztessék kolostorba. Utasította a papot, hogy kerülje a gyerekek társaságát. Ő azonban ezután elsőáldozást celebrált, jelen volt kiskorúak születésnapi ünnepségén és húsvéti ünnepséget is szervezett számukra. Folytatta a perverz felvételeket készítését is. Végül tavaly májusban egyházi tisztségviselők jelentették fel, Finn püspök jóváhagyása nélkül. Shawn Rattigan augusztusban bűnösnek vallotta magát.

inn püspök egyházmegyéje négy évvel ezelőtt 10 millió dollárt fizetett kárpótlásként amiatt, hogy papokat 47 esetben vádoltak meg szexuális zaklatással. További 27 polgári peres eljárás még folyamatban van, közülük négy Ratigannel kapcsolatban indult.

Július végén Anthony Bevilacqua néhai philadelphiai bíboros, érsek titkárát - az egyházmegye volt "személyzeti főnökét" -, William Lynn prelátust ítélték első fokon háromtól hat évig terjedő börtönre, amiért részt vett a papi pedofília eseteinek eltussolásában. Az Egyesült Államokban a katolikus egyház magasabb rangú tisztségviselői elleni bírósági eljárások korábban rendszerint peren kívüli megállapodással zárultak. A pedofíliaperek miatt kifizetett, több millió dollárra rúgó kárpótlások eddig nyolc amerikai püspökséget juttattak csődbe, legutóbb a milwaukee-t és a wilmingtonit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!