Nagyvilág

2012.09.29. 15:31

Vatileaks - A jövő héten véget is érhet a pápa komornyikja elleni tárgyalás

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Két óra tizenöt percig tartott a Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per első tárgyalása szombaton a vatikáni bíróságon. Bejelentették, hogy a per október 6-ra le is zárulhat.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2012. szeptember 29., szombat (MTI) - Két óra tizenöt percig tartott a Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per első tárgyalása szombaton a vatikáni bíróságon. Bejelentették, hogy a per október 6-ra le is zárulhat.

Két, egymástól különválasztott perben folytatódik Gabriele és Sciarpelletti bírósági tárgyalása - jelentette be Giuseppe Dalla Torre, a háromfős vatikáni bírói testület elnöke. A lopás minősített esetével vádolt Gabriele perének tárgyalása október 2-án folytatódik. A hét során további három tárgyalási nap lesz. Négy tárgyalási nap elég lesz, a Gabriele elleni bírósági per október 6-ra le is zárulhat - hangoztatta Dalla Torre az Ansa hírügynökség tudósítójának beszámolója szerint.

Az olasz sajtó máris "villámperről" beszél, azt kérdezve, elég lesz-e egy hét a Vatikánból kilopott bizalmas iratok ügyének tisztázására, Gabriele esetleges társainak vagy megbízóinak azonosítására.

Kedden kezdődik Gabriele meghallgatása. A bíróság a védelem által kért tanúkat idézi maga elé, közöttük Georg Gaensweint, XVI. Benedek pápa titkárát, a pápai lakosztályban dolgozó laikus nővérek egyikét, valamint a Gabrielét letartóztató és a komornyik vatikáni otthonában házkutatást tartó vatikáni csendőrség tagjait.

Egyelőre nem ismert, mikor folytatják a bűnpártolással vádolt Sciarpelletti ügyének tárgyalását.

A tárgyalás azért szombaton kezdődött, mivel a bírák a hét többi napján az olasz bíróságokon dolgoznak. A vatikáni per zárt ajtók mögött zajlik. Egyedül a L Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehetnek jelen, valamint néhány sorsolással kiválasztott újságíró, összesen nyolcan.

Gabriele bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. A vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből.

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Két hónapot töltött a vatikáni fogdában.

A vatikáni dokumentumokat közlő Gianluigi Nuzzo olasz újságíró szombaton Twitteren fejezte ki szolidaritását Gabrielével.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!