Nagyvilág

2012.10.22. 14:12

Blokáddal tiltakoznak a horvát termelők a tej alacsony felvásárlói ára miatt

Zágráb, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Ingyen osztják vagy kiöntik a megtermelt tejet a horvát farmerek, így tiltakozva az alacsony felvásárlói ár ellen.

Zágráb, 2012. október 22., hétfő (MTI) - Ingyen osztják vagy kiöntik a megtermelt tejet a horvát farmerek, így tiltakozva az alacsony felvásárlói ár ellen.

Az elégedetlen termelők azt követelik a mezőgazdasági tárcától, hogy emelje fel a tej felvásárlási árát a jelenlegi 2,09 kunáról 4,05 kunára - tájékoztatta Antun Laslo, a demonstrációs bizottság vezetője az MTI-t hétfőn. Hozzátette: 4,05 kuna alatt a termelés veszteséges.

A farmerek többsége jelezte csatlakozási szándékát, azonban hogy ténylegesen hányan vesznek részt a hétfőn kezdődött tiltakozó akcióban, az csak kedden derül ki - mondta el Antun Laslo.

A Dukat tejgyár közleménye szerint rá kell irányítani a figyelmet az ágazat aktuális gondjaira, ugyanakkor a tejblokád miatt megnő majd a tej- és késztermék-behozatal - jelentette a horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT).

Tihomir Jakovina mezőgazdasági miniszter a gazdák által már korábban bejelentett követelésekre reagálva a hétvégén egy isztriai élelmiszervásáron figyelmeztetett arra, hogy a 4,05 kunás felvásárlói ár mellett a tej bolti ára sem maradhatna a jelenlegi szinten, erre pedig a fogyasztók nincsenek felkészülve. A termelők és a felvásárlók közötti kapcsolatról a tejtanács szerdai ülésén lesz szó - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy "ad hoc" intézkedésekkel nem lehet megoldani a termelők gondjait. Kijelentette, hogy a szarvasmarha ágazatot a földreform, az élelmiszertermelés növelése és más intézkedések révén kell stabilizálni.

Horvátországban a tej felvásárlói árát februárban 2,65 kunáról 2,09 kunára csökkentették, ami ellen akkor a termelők több napon át traktoros úttorlaszokkal tiltakoztak.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!