Nagyvilág

2012.12.09. 15:59

Romániai választások - Leadták voksukat a magyar pártok vezetői

Csíkkarcfalva/Sepsiszentgyörgy/Nagyvárad/Bukarest, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Leadták voksukat vasárnap a magyar pártok vezetői a romániai parlamenti választásokon és polgártársaikat is arra bíztatták, járuljanak minél nagyobb számban az urnákhoz.

Csíkkarcfalva/Sepsiszentgyörgy/Nagyvárad/Bukarest, 2012. december 9., vasárnap (MTI) - Leadták voksukat vasárnap a magyar pártok vezetői a romániai parlamenti választásokon és polgártársaikat is arra bíztatták, járuljanak minél nagyobb számban az urnákhoz.A vasárnapi parlamenti választásokon két magyar párt indult. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az ország mind a 452 választókerületében, míg az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) - 77 - főleg erdélyi - választókerületben állított jelöltet.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szülőfalujában, a Hargita megyei Csíkkarcfalván szavazott, amely ahhoz a képviselői választókerülethez tartozik, amelyben a politikus negyedik mandátumára készül.

"Abban reménykedem, olyan eredménnyel fogjuk zárni a mai napot, amely az erős parlamenti képviseletet megőrzi és olyan parlamenti frakcióval fogunk rendelkezni, hogy a magyarság ne legyen megkerülhető a következő esztendőkben, ugyanis nagyon fontos döntések születnek a parlamentben. Arra kérek mindenkit, hogy a rossz idő ellenére is menjen el szavazni, hisz ma rajtunk múlik, ma minden magyar ember szavazatán múlik, hogy lesz erős parlamenti képviseletünk, vagy nem lesz" - mondta a voksolást követően újságíróknak nyilatkozva az RMDSZ elnöke.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke Sepsiszentgyörgyön adta le voksát, abban a választókerületben, ahol szenátorjelöltként indul.

„Az autonómiára szavaztam és arra, hogy minden magyar nyerjen. Erre bíztatok mindenkit, aki még nem választott. Remélem elegendő sokan leszünk és akkor minden magyar nyer" - mondta az EMNP elnöke a szavazóhelyiségből való távozásakor.

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke Nagyváradon voksolt. Rámutatott, egy öntudatos romániai magyarnak erkölcsi kötelessége elmenni választani, hogy erősítse a magyar képviseletet a romániai parlamentben.

"Azzal lennék elégedett, ha szakítani tudnánk a romániai magyar politika két évtizedes engedményjogokkal megelégedő, araszoló, veszteglő politikájával, és új lendületet tudnánk adni a rendszerváltoztatásnak, amelyet 89-ben kezdtünk el Temesváron" - mondta Tőkés László.

Délután 14 óráig a választási névjegyzékben szereplő 18 millió 300 ezer választópolgár 20 és fél százaléka adta le voksát. Brassó kivételével valamennyi erdélyi megyében az országos átlagnál alacsonyabb arányban járultak az urnákhoz a választópolgárok, a székelyföldi megyék is a sereghajtók között voltak a részvétel tekintetében.

A voksolást hófúvás és esőzés hátráltatta országszerte. A zord időjárás főleg az ország nyugati részén, a Bánságban okozott gondot. Az áramellátásban is fennakadások voltak: kora délután 180 szavazóhelyiség maradt több órára villanyáram nélkül az országban. Ezek a körülmények is közrejátszhattak abban, hogy az utóbbi két évtizedben először nem a falusiak, hanem a városlakók szavaztak nagyobb arányban.

Romániában 315 képviselői és 137 szenátori választókerületben, egyfordulós voksoláson választják meg vasárnap a kétkamarás parlament törvényhozóit. A romániai választásokon 12 párt és pártszövetség több mint 2400 jelöltje indul.

A romániai választásokon négy közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becslést helyi idő szerint 21 órakor, közvetlenül az urnazárás után ismertetik. Az első részeredményeket a tervek szerint hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!