Nagyvilág

2013.01.09. 14:44

Gyakorlatilag kihaltak az oroszlánok

A nyugat-afrikai oroszlánok populációja ijesztően minimálisra zuhant, Nigériában már csak 34 legendás nagymacska él. Ha nem jön változás, pár éven belül teljesen eltűnhetnek.

A nyugat-afrikai oroszlánok populációja ijesztően minimálisra zuhant, Nigériában már csak 34 legendás nagymacska él. Ha nem jön változás, pár éven belül teljesen eltűnhetnek. A LionAid nevű segélyszervezet jelentése szerint Közép-, és Nyugat-Afrikában mindössze 645 vadon élő oroszlán maradt, 25 afrikai országból teljesen eltűntek az óriás ragadozók, 10 nemzet területén pedig épp, hogy még csak túlélnek.

Harminc éve több mint 200 000 sörényes élt a fekete kontinensen, számuk azonban napjainkra radikálisan csökkent. Már csak pár országban találhatók meg, mint például Burkina Fasoban, Nigerben, a Közép-afrikai Köztársaságban, Kamerunban, Ghánában, Togoban, vagy Elefántcsontparton.

Dr Pieter Kat, a segélyszervezet egyik tagja szerint a nyugat-afrikai oroszlánokat még nem késő megmenteni. – Katasztrofális csökkenés volt mérhető az oroszlánok populációjában, legjellemzőbben a kontinens nyugati részén. Az oroszlánokat elhanyagolták, ügyüket pedig semmilyen programmal nem támogatták – fogalmazott.

Az oroszlánok ritkulásához több tényező is hozzájárul, természetes élőhelyeik és táplálékaik folyamatosan csökkennek, illegális vadászatukat sem számolták fel teljesen, de sokuknak a helyiek konfliktusai miatt kellett máshová vándorolnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!