Nagyvilág

2013.01.26. 17:35

Milos Zeman lesz a Cseh Köztársaság új elnöke

Prága, 2013. január 26., szombat (MTI) - Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.

Prága, 2013. január 26., szombat (MTI) - Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő lesz a Cseh Köztársaság új elnöke.A csehországi első közvetlen államfőválasztás 2. fordulójában a választókerületek több mint 99,9 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 54,8 százalékos, Schwarzenbergé pedig 45,2 százalékos volt. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett. Milos Zemant a Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) parlamenten kívüli párt indította az elnökválasztáson.

"Ígérem, hogy mint közvetlenül a lakosság által megválasztott elnök, az ország összes állampolgárának a hangja leszek" - jelentette ki Zeman a választások utáni első sajtótájékoztatóján.

"Az alsó tízmillió polgár elnöke akarok lenni, s nem a társadalmon élősködő, a társadalom vérét szívó maffiáé" - szögezte le az újonnan megválasztott cseh államfő.

A választás eredményét illetően úgy fogalmazott, hogy a tízszázalékos különbség "sokatmondó". Ami a kampány hangnemét illeti, azt mondta, hogy az nem lépte túl az elfogadhatóság határait. A jövőben Zeman mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a választási küzdelemben megosztott társadalmat egyesítse.

"Eddig a Sparta és a Slávia (a legnépszerűbb cseh focicsapatok) játszott egymás ellen, de most már a Cseh Köztársaság csapatában kell együtt küzdenünk" - hangsúlyozta.

Több kérdésre válaszolva ismételten elfogultsággal vádolta meg a cseh újságírókat, mert többségük Schwarzenberg oldalán volt, s annak támogatására hívott fel. Szerinte ez amatőrizmus, amit egy jó újságírónak és újságnak nem lenne szabad elkövetnie.

Közölte azt is, hogy első külföldi útja Szlovákiába fog vezetni.

Schwarzenberg sajtóértekezletén gratulált Zemannak a győzelemhez, s kijelentette, hogy a választást "az utóbbi napok hazugságai döntötték el", a tízszázalékos különbség ennek a következménye. Szerinte vereségében nagy szerepet játszott az, hogy Zemanék bevitték a kampányba a Benes-dekrétumokat, és a témát igyekeztek kijátszani ellene. "Nyilatkozataimat elferdítve idézték és hamisan értelmezték" - hangsúlyozta Schwarzenberg, aki megtartja külügyminiszteri tisztségét a kormányban.

A választási részvétel 58 százalék körül mozog, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt.

Az első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Schwarzenberg kapták a legtöbb szavazatot, egyaránt megközelítőleg 25 százalékot.

Szakítva a csehszlovák, illetve a cseh hagyományokkal, ezúttal már nem a parlament, hanem közvetlenül a lakosság választotta meg Václav Klaus jelenlegi köztársasági elnök utódját. Klaus mandátuma március 7-én jár le. Az új köztársasági elnök hivatali beiktatására március 8-án kerül sor.

 

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!