Nagyvilág

2013.01.26. 11:56

Olasz választások - Kedvezményt kapnak a választásra hazatérő olaszok

Róma, 2013. január 26., szombat (MTI) - Olcsóbb repülőjegyet és vasúti kedvezményt is kapnak a februári választásokra Itáliába hazatérő szavazók - jelentette a szombati olasz sajtó.

Róma, 2013. január 26., szombat (MTI) - Olcsóbb repülőjegyet és vasúti kedvezményt is kapnak a februári választásokra Itáliába hazatérő szavazók - jelentette a szombati olasz sajtó.Kedvezményben részesíti a külföldön Erasmus-ösztöndíjjal tanuló és a február 24-25-i parlamenti választásokra hazautazni akaró olasz fiatalokat az Alitalia. A légitársaság február 18-28. között fejenként 49 eurós jegyeket kínál, az oda-vissza útért 99 eurót kér.

Az Alitalia kizárólag az európai ösztöndíjas diákoknak ad kedvezményt. A külföldről hazatérő többi olasznak a Blue Panorama és a Blue Express nyújt segítséget negyven százalékos kedvezménnyel 14 nemzetközi járaton. A légitársaságok a választás időszaka alatti árengedményekről az olasz belügyminisztériummal írtak alá konvenciót.

A Trenitalia olasz vasúttársaság 70 százalékos kedvezményt nyújt a külföldről szavazni hazatérő olaszoknak, 60 százalékot az Olaszországon belül vonattal közlekedő szavazóknak.

Több mint ötvenmillió olasz várnak az urnákhoz négy hét múlva. A szavazás előtti napokban jelentős utasforgalom várható az olasz repülőtereken és a vasútvonalakon is a külföldről érkező és az Észak-Olaszországból délre tartó szavazók miatt - jelentette a római belügyi tárca.

Az Erasmus-ösztöndíjjal külföldön tanuló 25 ezer olasz diák az államfőtől kérte, hogy külföldön adhassa le szavazatát. A belügyminiszter ezt megoldhatatlannak tartotta, mivel hátrányba hozta volna a többi, ideiglenesen külföldön élő olaszt.

A külföldön több mint egy éve élő vagy külföldön diplomáciai vagy katonai missziót teljesítő több mint négymillió olasz levélben szavazhat a konzulátusokon létesített szavazókörzetekben. Számukra a szavazólapokat február 10-étől postázzák.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!