Nagyvilág

2013.03.05. 18:44

Németország visszaadott egy festményt a nácik által elüldözött tulajdonos örökösének

Berlin, 2013. március 5., kedd (MTI) - A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya visszaszolgáltatott kedden egy értékes reneszánsz festményt a náci Németországból Kanadába menekült néhai zsidó tulajdonos örökösének.

Berlin, 2013. március 5., kedd (MTI) - A németországi Baden-Württemberg tartomány kormánya visszaszolgáltatott kedden egy értékes reneszánsz festményt a náci Németországból Kanadába menekült néhai zsidó tulajdonos örökösének.

A Szűz gyermekével című korai reneszánsz festmény a tizedik alkotás a nácik által elüldözött Max Stern mintegy 400 műkincsből álló gyűjteményéből, amely a jogos tulajdonosokhoz kerül, és az első, amelyet német állami szerv szolgáltatott vissza.

Az alkotást a flémalle-i mesterként is ismert Robert Campin flamand festőnek tulajdonítják, aki a 14-15. század fordulóján élt. A festmény a Stuttgarti Állami Galéria (Staatsgalerie Stuttgart) gyűjteményéből a kanadai Concordia Egyetemhez kerül. A képet a berlini kanadai nagykövetségen adták át Jason Kenney állampolgársági és bevándorlási ügyekért felelős miniszternek.

Az ünnepélyes rendezvényen Theresia Bauer, a baden-württembergi kormány tudományos, kutatási és művészeti ügyekért felelős minisztere hangsúlyozta: "történelmi felelősségünk a nácik által elrabolt műkincsek sorsának felderítése és az alkotások visszaszolgáltatása".

Max Stern 1937-ben volt kénytelen bezárni az akkor már 24. éve működő, messze földön híres düsseldorfi galériáját, mert a nácik arra kényszerítették, hogy áron alul adja el a tulajdonában lévő műkincseket. A Szűz gyermekével című festménytől több más alkotással együtt azért kellett megválnia, hogy édesanyja kivándorlási engedélyt kaphasson. A reneszánsz festmény a háború után került a Stuttgarti Állami Galériához.

A műkereskedő a náci Németországból Nagy-Britanniába menekült, majd Kanadában telepedett le. Az 1987-ben meghalt Max Stern gyűjteményét a montreali Concordia Egyetemre és a McGill Egyetemre, illetve a jeruzsálemi Héber Egyetemre hagyta.

A Concordia Egyetem tíz éve kutatási programot indított a szétszóródott alkotások sorsának feltárására és összegyűjtésére. Az első képet 2006-ban szerezték vissza, az első olyan alkotás pedig, amelyet állami szerv adott át az örökösöknek, ifjabb Jan Brueghel egy munkája volt. A Föld és a víz allegóriája című olajfestményt a holland kormány adta át a montreali egyetemnek 2010-ben.

(http://www.concordia.ca/campus-life/arts-and-culture/max-stern/)

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!