Nagyvilág

2013.03.21. 10:54

Obama Izraelben - Az amerikai elnök figyelmeztette a szíriai és az iráni vezetést

Jeruzsálem, 2013. március 20., szerda (MTI) - Az amerikai elnök szerdán Jeruzsálemben megígérte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Jeruzsálem, 2013. március 20., szerda (MTI) - Az amerikai elnök szerdán Jeruzsálemben megígérte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Az izraeli látogatásra érkezett Barack Obama és az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu közös sajtóértekezletének első, leghangsúlyosabb része a várakozásoknak megfelelően Iránról szólt. Obama kiemelte, hogy szeretnék a kérdést diplomáciai úton megoldani, s még van idő erre. "De ha a diplomácia kudarcot vall, minden lehetőség nyitott" - közölte. Mind Obama, mind Netanjahu hangsúlyozta a két ország hírszerzési együttműködését a kérdésben.

Netanjahu - ahogy már a reptéri fogadáson is tette - ezúttal ismét csak Izrael önvédelemhez való jogát emelte ki, és azt állította, hogy a gazdasági szankciók nem segítettek.

Az izraeli-amerikai kapcsolatokról szólva Obama azt közölte, hogy Amerika támogatása Izrael biztonságának kérdésében megkérdőjelezhetetlen. "Soha nem volt erősebb országaink kapcsolata" - mondta. Bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások az egyelőre 2017-ig szóló kétoldalú biztonsági együttműködés meghosszabbításáról. Az amerikai elnök megígérte, hogy további pénzeket folyósítanak - a kongresszus megszavazta katonai segélyen felül - a rövid hatótávú rakétákat megsemmisítő izraeli Vaskupola védelmi rendszer fejlesztéséhez.

A palesztin kérdésben Obama a "két népnek két államot" koncepciót hangsúlyozta, de ezzel kapcsolatban csütörtökre ígért további nyilatkozatot, a palesztin vezetőkkel való rámalláhi megbeszéléseket követően.

Újságírói kérdésre válaszolva vizsgálatot ígért az állítólagos szíriai vegyifegyver-használattal kapcsolatban. Kijelentette, hogy az Aszad-rendszernek meg kell értenie: súlyos és tragikus hiba lenne, ha a szíriai nép ellen vegyi fegyvert vetne be, vagy ilyen fegyvert terroristáknak adna tovább. Hozzáfűzte, hogy a damaszkuszi vezetést ezért felelősségre vonnák.

A palesztin békefolyamat elakadását firtató kérdésre Obama hosszan ecsetelte, hogy ez egy hat évtizedes, bonyolult viszály, igazi "nehéz ügy".

Netanjahu Szíriával kapcsolatban kettejük nézetazonosságát hangsúlyozta, a palesztin ügyben pedig a "kétállami" megoldás érdekében előzetes feltételek nélküli, közvetlen tárgyalásokat szorgalmazott.

Az amerikai elnök egyébként visszatérően országa feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt, olykor a kamera felé fordulva. Egyszer még azt is megjegyezte: "Remélem nem szerkesztik, hanem egyenesben közvetítik szavaimat".

Az összes izraeli tévécsatorna és a rádiók is folyamatosan egyenes adásban, "állandósult" híradókban mutatják a látogatást. Az ország történelme során ötödször látja vendégül az Egyesült Államok elnökét.

Egyébiránt felszabadult hangulatban, korábbi személyes feszültségeiket cáfolva viccelődött egymással a két politikus. Obama hétszer is Bibiként, azaz izraeli becenevén szólította a miniszterelnököt, aki szokásától eltérően most véleményük közös pontjait és nem nézeteltéréseiket próbálta hangsúlyozni.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!