Nagyvilág

2013.04.25. 08:59

Bostoni robbantás - Ban Ki Mun megfeddte a Washingtont hibáztató ENSZ-raportőrt

Washington, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az ENSZ főtitkára szerdán visszautasította a világszervezet egyik emberi jogi raportőrének azt a kijelentését, miszerint a bostoni bombatámadás válasz volt az Egyesült Államok külpolitikájára.

Washington, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az ENSZ főtitkára szerdán visszautasította a világszervezet egyik emberi jogi raportőrének azt a kijelentését, miszerint a bostoni bombatámadás válasz volt az Egyesült Államok külpolitikájára.

Ban Ki Mun figyelmeztette a világszervezet jelentéstevőit, hogy a státusuk független ugyan, de nyilvános nyilatkozataikkal alááshatják az ENSZ hitelességét és akadályozhatják munkáját.

Richard Falk, az ENSZ-nek a megszállt palesztin területeken tevékenykedő különleges emberi jogi raportőre egy vasárnapi blogbejegyzésében azt írta, hogy a "globális dominancia amerikai projektje óhatatlanul az ellenállás mindenféle formáját generálja a poszt-koloniális világban".

"Bizonyos tekintetben az Egyesült Államoknak szerencséje van, hogy nem volt része rosszabb válaszcsapásokban, és ilyenek meg is történhetnek, különösen ha nincs rá hajlandóság, hogy újragondolják az Egyesült Államok másokhoz való viszonyát a világban" - írta Falk, a Princetoni Egyetem nyugalmazott nemzetközijog-professzora.

Az amerikai szövetségi nyomozók szerint a bostoni maratoni futáson elkövetett terrortámadással vádolt csecsen Tamerlan és Dzsohar Carnajev tettének indítékai között szerepelt, hogy a fivérek ellenségesen viszonyultak az Egyesült Államok által Irakban és Afganisztánban vívott háborúhoz.

Martin Nesirky, az ENSZ-főtitkár szóvivője rámutatott, hogy Richard Falkot nem Ban Ki Mun, hanem az ENSZ genfi központú Emberi Jogi Tanácsa nevezte ki 2008-ban jelenlegi funkciójába.

Falk megnyilvánulásai a múltban is robbantottak már ki botrányt. 2011-ben például arról írt a blogjában, hogy az amerikai kormány "kétségtelenül eltussolt" dolgokat a 2001. szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatban. Feltöltött egy antiszemita karikatúrát is, amelyet azonban később törölt.

Washington ENSZ-küldöttsége kedden visszautasította, valamint "provokatívnak és sértőnek" minősítette Richard Falk véleményét.

"Az Egyesült Államok korábban lemondásra szólította fel Falk urat a számos felháborító nyilatkozata miatt, és ezek a kijelentései ismételten rámutatnak annak abszurditására, hogy az ENSZ különleges jelentéstevőjeként teljesít szolgálatot" - jelentette ki Erin Pelton, az amerikai ENSZ-misszió szóvivője.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!