Nagyvilág

2013.04.05. 13:24

Madárinfluenza: Fertőzött szárnyasokra leltek Sanghajban

Sanghaj, 2013. április 5., péntek (MTI) - Először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.

Sanghaj, 2013. április 5., péntek (MTI) - Először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon - a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint a fertőzött galambokra egy külvárosi szárnyaspiacon leltek a hatóságok, amelyek az árusítás befagyasztását és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását rendelték el. Két másik környező piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól kezdődően átmeneti jelleggel minden élő szárnyast árusító piacot bezárnak - jelentették be a hatóságok.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott típusa eddig összesen hat ember halálát okozta Kínában, a regisztrált megbetegedettek száma tizennégy. Kivétel nélkül minden esetet az ország keleti részéről, Csöcsiang, Csiangszu és Anhuj tartományokból, valamint Sanghaj városából jelentették. A legutóbbi áldozat egy 64 éves, szárnyasok szállításával foglalkozó Csöcsiang tartománybeli farmer, ő csütörtök éjjel halt meg. A hatóságok a betegek hozzátartozóit, rokonait is vizsgálják, mindezidáig nem találtak arra utaló jelet, hogy a betegség emberről emberre is terjedne. A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság a hét közepén közleményében úgy fogalmazott, hogy országszerte mobilizálják erőforrásaikat a vírus leküzdésére. A minisztérium rendszeres tájékoztatást ígért a megbetegedésekkel és a vírussal kapcsolatos információkat illetően, a téma kiemelt helyen szerepel a központi híradásokban, a lakosságot tájékoztató jellegű műsorok is segítik.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselői a vírussal kapcsolatos nyilatkozatai szerint egyelőre nem tudni eleget a megbetegedésekről ahhoz, hogy fel lehessen mérni annak valós veszélyeit. A sanghaji járványügyi központ igazgatója a Shanghai Daily napilapnak kijelentette: az esetek számának növekedésével a vírusról kapott információmennyiség is nő, a szakemberek így egyre közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy a vírus fertőzőképességét és terjedését meghatározzák.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!