Nagyvilág

2013.04.04. 07:50

Sötétbe borult a Colosseum az olasz tengerészgyalogosokért

Róma, 2013. április 3., szerda (MTI) - Lekapcsolták a római Colosseum fényeit a szerda este tartott demonstráción, amelyet az Indiában fogva tartott két olasz tengerészgyalogosért rendeztek.

Róma, 2013. április 3., szerda (MTI) - Lekapcsolták a római Colosseum fényeit a szerda este tartott demonstráción, amelyet az Indiában fogva tartott két olasz tengerészgyalogosért rendeztek.

A Massimiliano Latorre és Salvatore Girone szabadon engedéséért és Olaszországba való hazatéréséért tartott megmozdulást az Olasz Fivérek jobboldali párt kezdeményezte Róma városának támogatásával.

"A békemissziókban részt vevő katonáinkat nem lehet más országoknak átadni, saját államuk bírósága ítélkezzen felettük. Azonnal engedjék szabadon őket, fiainknak haza kell jönniük!" - hangoztatta Gianni Alemanno római főpolgármester, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) politikusa. Hangsúlyozta, hogy a két tengerészgyalogost a Monti-kormány küldte vissza Indiába "gazdasági és kereskedelmi érdekből".

A Colosseumnál rendezett tiltakozó akcióhoz a jobbközép és jobboldali pártok csatlakoztak, a balközép távolmaradt. Sötétedés után az esténként kivilágított műemlék fényeit néhány percre lekapcsolták.

Latorre és Girone egy olajszállító hajó őreként tavaly februárban félreértésből lelőtt két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek. Indiában letartóztatták őket és vádat emeltek ellenük.

Tavaly karácsonykor, majd a februári parlamenti választások alkalmával hazaengedték őket olyan hivatalos ígéret ellenében, hogy vissza fognak térni az eljárás folytatására. Az olasz kormány azonban megszegte ezt az ígéretét, és nem küldte vissza a két tengerészgyalogost. Rómában azzal érveltek, hogy a tavaly februári incidens nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai bíróságok nem illetékesek az ügyben.

A diplomáciai feszültség hatására azonban Róma végül mégis engedett: március 22-én visszairányította Indiába a két katonát. Ezt követően Giulio Terzi külügyminiszter lemondott.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!