Nagyvilág

2013.04.23. 09:17

Személyvonat elleni terrortámadás tervét leplezték le Kanadában

Washington, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Kanadában őrizetbe vettek két férfit, akik személyszállító vonat ellen terveztek terrortámadást - közölte hétfői sajtókonferenciáján a szövetségi Királyi Kanadai Lovasrendőrség (RCMP).

Washington, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Kanadában őrizetbe vettek két férfit, akik személyszállító vonat ellen terveztek terrortámadást - közölte hétfői sajtókonferenciáján a szövetségi Királyi Kanadai Lovasrendőrség (RCMP).

A gyanúsítottak, a 30 éves, Montreal környékére bejelentett Chiheb Esseghaier és a 35 éves, Toronto környéki Raed Jaser kapcsolatban állt az al-Kaida terrorszervezettel. A támadást Toronto közelébe tervezték, a Via Rail Canada vasúti társaság egyik szerelvénye ellen. A két férfi - akik nem kanadai állampolgárok - az RCMP szerint a tervezés szakaszában tartott, és tervük nem jelentett közvetlen fenyegetést.

A két férfit egyebek között azzal vádolják, hogy egy terrorszervezettel társulva emberek megtámadására és megölésére szövetkeztek. Őrizetbe vételük a kanadai és az amerikai bűnüldöző hatóságok és hírszerzés együttműködésének köszönhető.

Amerikai források a nap folyamán azt közölték, hogy a terroristák a Toronto-New York vasútvonalon terveztek merényletet.

A torontói The Globe and Mail napilap internetes kiadásában hétfőn rámutatott, hogy ebben a hónapban ez már a harmadik olyan, a terrorizmussal kapcsolatos jelentősebb fejlemény, amelynek kanadai vonatkozásai vannak.

A kanadai hatóságok április elején közölték, hogy az Algériában, az amenasi gázüzem ellen januárban elkövetett terrortámadás helyszínén két kanadai terrorista, az Ontario tartományban található londoni középiskola volt diákjai, Ali Medlej és Xristos Katsiroubas holttestére bukkantak. Aaron Yoon pedig, aki ugyanannak a középiskolának a tanulója volt, jelenleg Mauritániában tölti kétéves börtönbüntetését, amelyet terrorizmussal összefüggő tevékenység miatt szabtak ki rá. Egy negyedik volt diáktársuk, Mujahid Enderi ellen körözést adott ki a kanadai rendőrség.

A kanadai hatóságok annak is megpróbálnak utánajárni, hogy a Yorki Egyetem egyik hallgatója is tagja volt-e annak az öngyilkos kommandónak, amely április 15-én 38 emberéletet követelő robbantásos merényletet követett el a mogadishui legfelsőbb bíróság ellen, a szomáliai as-Sabaab iszlamista terrorszervezet megbízásából.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!