Nagyvilág

2013.05.06. 19:20

Fúziót javasolt az EMNP az MPP-nek

Kolozsvár, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A két párt egyesülésére tett javaslatot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Magyar Polgári Pártnak (MPP) - jelentette be EMNP hétfőn.

Kolozsvár, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A két párt egyesülésére tett javaslatot az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Magyar Polgári Pártnak (MPP) - jelentette be EMNP hétfőn.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke komolytalannak minősítette a néppárti kezdeményezést.

Az EMNP közleménye szerint a párt elnökségének megbízásából Papp Előd alelnök szombaton a Maros megyei Makfalván tartott székely majálison nyilvánosan beszélt a fúziós szándékról.

A nyilvános bejelentés után az EMNP és az MPP vezetői egy informális megbeszélésen megegyeztek abban, hogy június elején találkoznak, és tovább tárgyalnak a fúzió kérdéséről.

Papp Előd az MTI-nek elmondta, a székely majálison tett bejelentés után írásban is átadta a Biró Zsolt MPP-elnöknek a fúziós javaslatot. Hozzátette, ez pusztán a szándék kinyilvánítását tartalmazta, az összeolvadás minden részletét a két pártnak közösen kellene kidolgoznia.

Az MPP közleményében Biró Zsolt elnök viszont rámutatott, hogy egy komolyan gondolt együttműködést nem a színpadról kellett volna bejelenteni.

Utalt arra, hogy pártjának kongresszusa fontosnak tartotta a szervezeti önállóság megőrzését. "A fúzió az én olvasatomban azt jelenti, hogy a korábban bejegyzett, az erőteljesebb legitimációval rendelkező párt magába olvaszthatja a másikat. (...) Ha velünk elv- és sorsközösséget vállal valaki, hát itt a helye! Az ajtó nyitva áll!" - közölte Biró Zsolt.

A 2012. júniusi önkormányzati választásokon a magyar pártok megyei listáira leadott voksok 85 százalékát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg, a fennmaradó 15 százalékon pedig az ellenzékét megtestesítő MPP és EMNP osztozott megközelítőleg egyenlő arányban. Az MPP-nek hét, az EMNP-nek két polgármesteri tisztséget sikerült megszereznie.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!