Nagyvilág

2013.05.01. 17:15

Kamaszok haltak meg egy dagesztáni merényletben

Moszkva, 2013. május 1., szerda (MTI) - Két 14-16 év körüli kamasz életét vesztette, ketten megsebesültek a Dagesztán fővárosában, Mahacskalában szerdán történt robbantásos merényletben.

Moszkva, 2013. május 1., szerda (MTI) - Két 14-16 év körüli kamasz életét vesztette, ketten megsebesültek a Dagesztán fővárosában, Mahacskalában szerdán történt robbantásos merényletben.

Az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaság székhelyén, a központi piac mellett robbant fel egy házilag készített robbanószerkezet.

Szemtanúk elmondása szerint a piac mellett elhaladó autóból ismeretlenek egy dobozt dobtak a járdára. A benne lévő robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a dobozt a fiatalok kinyitották.

A detonáció nagysága 2 kilogramm trotil erejének felelt meg. A robbanás keltette légnyomáshullám következtében egy bevásárlóközpont és a közeli épületek ablakai is betörtek. A gazeta.ru orosz internetes újság honlapján közölt fénykép szerint az aszfalt is mélyen besüllyedt a robbanás hatására.

Dagesztánban kedden három rendőr meghalt, egy pedig megsérült a Bujnakszk nevű településen, amikor ismeretlenek rálőttek a rendőrök gépkocsijára.

Mahacskalában ugyancsak kedden pisztollyal lőttek rá Magomed Szulejmanovra, aki a harcművészetekben kétszeres világbajnoki címet szerzett. A sportoló megsérült, de nincs életveszélyben.

Az észak-kaukázusi köztársaságban gyakoriak a fegyveres támadások és a lázadó csoportok által elkövetett terrorcselekmények.

A múlt szombaton egy betiltott szélsőséges szervezet tizenhét tagját vettek őrizetbe a hatóságok Kizljar városában.

Az április 15-én rendezett bostoni maraton céljánál végrehajtott robbantásokkal gyanúsított Carnajev fivérek egyike, Tamerlan Carnajev tavaly fél évig Dagesztánban tartózkodott, és az orosz titkosszolgálat megfigyelte őt.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!