Nagyvilág

2013.05.14. 12:44

Kevesebb állami beavatkozást akar a gazdaságban a kínai miniszterelnök

Sanghaj, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az állami beavatkozás mértékének csökkentését sürgette Li Ko-csiang miniszterelnök, amit szakértők úgy értékeltek, hogy Kína jó úton halad a piaci reformok felé.

Sanghaj, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az állami beavatkozás mértékének csökkentését sürgette Li Ko-csiang miniszterelnök, amit szakértők úgy értékeltek, hogy Kína jó úton halad a piaci reformok felé.

Li Ko-csiang az állam alá tartozó szervezetek működésének átalakításáról tartott telekonferencián beszélt a kérdésről. A kínai központi televízió, a CCTV hétfő esti összefoglalója szerint Li a kormány és a piac, valamint a kormány és a társadalom egésze közötti kapcsolatok javítását szorgalmazta, a hatáskörök delegálását és a felesleges állami beavatkozás megszüntetését sürgette.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a felesleges állami beavatkozás megszüntetése a piaci verseny élénkítését, a piaci szereplők kreativitásának fokozását is szolgálja. A kormánynak a jövőben mindenekelőtt a minőségi közszolgáltatások nyújtására, a fejlődési lehetőségek biztosítására, a társadalmi egyenlőség és igazságosság fenntartására kellene összpontosítania, nagyobb teret és szabadságot engedve a piacnak és a társadalomnak - sorolta Li.

A miniszterelnök emlékeztetett: az állami beavatkozás mértékén az új kínai vezetőség már két körben enyhített, összesen 133 adminisztratív terhet törölve el az elmúlt hónapokban. Ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog, a fennmaradó hatáskörök tisztaságát pedig fokozottan ellenőrzik majd, hogy felszámolják a korrupciót - ígérte Li.

A kínai sajtóban kedden megszólaló szakértők üdvözölték az intézkedéseket. Ting Jüan-csu, a Kínai Kormányzati Akadémia professzora a Zsenmin Zsipao pártlapnak úgy nyilatkozott: a reformok egyértelműen a tervgazdaságtól való elmozdulás nagyon fontos lépcsői, és bár bizonyos mértékű áldozatokkal járnak, kivitelezésük elengedhetetlen.

A miniszterelnök a helyes irányba tereli a reformokat, azok a gazdasági fejlődés fenntartásában és a harmonikus társadalom kialakításában is segítenek majd - idézte a China Daily napilap Joe Borichot, az amerikai Washington állam Kína-kapcsolatokért felelős tanácsának elnökét. Borich hozzátette: a kezdet jó, ugyanakkor a kelet-ázsiai országnak további nyitásra és reformokra van szüksége.

Rana Mitter, az angliai oxfordi egyetem professzora szintén üdvözölte a lépéseket, mondván, azok a kínai üzletkötések átláthatóságát is növelik, jogi környezetét javítják. A szakértő ugyanakkor arra figyelmeztetett: a transzparencia meghatározó kérdés a reformok végrehajtásában, nélküle a változásoknak nem lesz jelentős hatásuk.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!