Nagyvilág

2013.05.23. 08:21

Megtagadta a kongresszusi tanúvallomást az amerikai adóhivatal egyik vezetője

Washington, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen egy kongresszusi bizottság előtt helyi idő szerint szerdán az amerikai adóhivatal (IRS) egyik vezetője egy olyan meghallgatáson, amelynek témája a konzervatív csoportok elleni célzott és fokozott ellenőrzés volt.

Washington, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen egy kongresszusi bizottság előtt helyi idő szerint szerdán az amerikai adóhivatal (IRS) egyik vezetője egy olyan meghallgatáson, amelynek témája a konzervatív csoportok elleni célzott és fokozott ellenőrzés volt.

Lois Lerner, az IRS adómentességi részlegének vezetője a képviselőház felügyeleti és kormányzati reformbizottsága előtt arra az alkotmányos jogára hivatkozva tagadta meg a válaszadást, amelynek értelmében nem kötelezhető, hogy maga ellen terhelő vallomást tegyen.

"Nem tettem semmi olyat, ami helytelen, nem szegtem meg a törvényt" - jelentette ki a bizottság előtt Lerner. Hozzátette, hogy nem szegte meg az IRS előírásait és nem vezette félre a képviselőházi bizottságot sem.

A bizottság több tagja is megkérdőjelezte, hogy éppen a nyilatkozata felolvasásával nem mondott-e le a részlegvezető az ötödik alkotmánymódosításban foglalt jogáról. Darrell Issa, a testület elnöke beleegyezett ugyan, hogy a részlegvezető eltávozhasson, de kilátásba helyezte, hogy a jövőben ismét beidézheti.

Lois Lerner volt az, aki egy május 10-i jogászfórumon - egy előre megbeszélt kérdésre válaszolva - bocsánatot kért azért, hogy az adóhatóság célzott és fokozott ellenőrzésnek vetett alá csaknem 300 adómentességért folyamodó konzervatív csoportot. Ugyancsak ő volt az, aki még tavaly júniusban - miután tudomására jutott az eljárás - elrendelte annak megszűntetést. Ezt a döntését azonban beosztottjai később, a tudta nélkül elszabotálták.

Douglas Shulman, aki 2012 novemberéig volt IRS biztosa, a szerdai meghallgatáson újfent kijelentette, hogy nem tudott az inkriminált vizsgálatokról és nem tud nevekkel szolgálni azzal kapcsolatban, hogy azokat ki rendelhette el.

A múlt héten lemondatott utódja, Steven Miller ismét visszautasította a vádakat, miszerint félrevezette volna a bizottságot. Shulmant és Millert egyaránt 2012 májusában tájékoztatták a visszaélésekkel kapcsolatban.

A meghallgatáson mindkét párt képviselői felháborodottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a volt és jelenlegi IRS-vezetőktől szinte semmilyen új információhoz nem jutottak a botránnyal kapcsolatban és többen arra is célzást tettek, hogy eltussolási kísérlet történt.

Az ügyben három kongresszusi bizottság, valamint az igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított. Az ügyben benyújtották az első bírósági keresetet is, amelyet a várakozások szerint számos másik követ majd.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!