Nagyvilág

2013.05.07. 17:09

Terrorakciókkal fenyegették meg Párizst, Hollande szerint ezt komolyan kell venni

Párizs, 2013. május 7., kedd (MTI) - A "francia érdekeltségek" megtámadására szólított fel az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetője kedden, Francois Hollande államfő azonnal reagálva bejelentette, hogy országa komolyan veszi a fenyegetést.

Párizs, 2013. május 7., kedd (MTI) - A "francia érdekeltségek" megtámadására szólított fel az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetője kedden, Francois Hollande államfő azonnal reagálva bejelentette, hogy országa komolyan veszi a fenyegetést.

Egy, az internetre kedden felkerült felvételen Abu Obaida Juszef al-Annabi, az AQMI egyik vezetője elítélte "a Franciaország által a muzulmánok ellen hirdetett keresztes háborút", és dzsihádra (szent háborúra) szólította fel a muzulmánokat.

Az április 25-i keltezésű üzenetben a terrorista arra kérte a muzulmánokat "mindenhol a világban", hogy támadják meg a francia érdekeltségeket, mert az agresszió első napja óta azok "jogos célponttá váltak". Annabi a Maliban januárban indított francia katonai beavatkozásra utalt.

"A fenyegetés kérdését, amit felvetett az AQMI, komolyan vesszük" - mondta a francia államfő lengyel kollegájával, Boronislaw Komorowskival tartott közös sajtótájékoztatóján. Hozzátette: "jelentős veszteségeket okoztunk az AQMI-nak a mali beavatkozással, de az AQMI hálózatai az országon kívül is léteznek, ezért úgy gondoljuk, hogy a szükséges ideig még folytatni kell a mali beavatkozást, még akkor is, ha csökkentjük a jelenlétünket, valamint óvatosnak kell maradunk Mali környékén a terrorizmus elleni harc folytatásához".

Franciaország már megkezdte a Maliba küldött mintegy 4500 katonájának kivonását, és fokozatosan adja át a stafétát az afrikai nemzetközi erők (MISMA) 6300 fős kontingenseinek. Várhatóan azonban legalább ezer francia katona 2013 után is Maliban marad, az ENSZ-erők támogatására, amelyek az afrikai csapatokat fogják felváltani.

Hollande jelezte, hogy utasítást adott a francia érdekeltségű létesítmények védelmére annak érdekében, hogy "ne váljunk az AQMI valamilyen akciójának áldozataivá". Arra is emlékeztetett: "anélkül, hogy bármilyen összefüggés lenne" a két dolog között, de Franciaország líbiai nagykövetsége ellen a közelmúltban hajtottak végre pokolgépes merényletet, "tehát a terrorveszély nem szűnt meg".

A francia elnök megemlítette, hogy május 15-én Brüsszelben "nagyon fontos" (adományozó) konferenciát rendeznek Maliról, az év végén pedig az egyik állam- és kormányfői csúcstalálkozót a védelmi kérdéseknek szentelik.

Franciaország líbiai nagykövetsége ellen Tripoliban április 23-án hajtottak végre merényletet. A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. A merénylet elkövetését egy szervezet sem vállalta.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!