Nagyvilág

2013.07.16. 10:35

Új üstököst fedezett fel egy ukrán csillagász

Ukrajna - A független Ukrajna fennállása óta először fedezett fel új üstököst egy ukrán csillagász, amelyet saját magáról - Boriszovnak keresztelt el.

Ukrajna - A független Ukrajna fennállása óta először fedezett fel új üstököst egy ukrán csillagász, amelyet saját magáról - Boriszovnak keresztelt el.

A vadiúj üstököst Gennagyij Boriszov, a Moszkvai Állami Egyetem ukrajnai Krími Csillagászati Intézetének munkatársa fedezte fel. A felfedezés jogosságát és tényét olasz, japán, brit és amerikai csillagvizsgálók is megerősítették. A hivatalosan C/2013 N4 (BORISOV) néven iktatott kométa pályájának kiszámítása jelenleg is tart.

Az év végén egyébként várhatóan egy másik, „földsúroló” üstökös is el fog haladni a bolygónk mellett. A C/2012 S1 (ISON) üstököst 2012. szeptember 21-én fedezték fel Vitalij Nyevszkij belorusz és Artyom Novicsonok orosz csillagászok. Számítások szerint a Föld január közepén keresztezi az üstökös pályáját, és keresztülhalad az általa kibocsátott porfelhőn, ami jelentős meteorzáport eredményezhet.

Az ISON magja a jelenlegi becslések szerint legalább 5-6 kilométer átmérőjű. Az idén novemberben érkező űrbéli jövevényt - a remélt pompás látvány miatt - szuperüstökösnek, sőt az évszázad üstökösének kiáltották ki. A korábbi előrejelzések szerint legnagyobb fényessége akár a teliholdét is meghaladhatja. Ezzel biztosan bekerülne az emberiség történetének öt legfényesebb üstököse közé.

A legutóbbi megfigyelések azonban kevesebb okot adtak az optimizmusra: a csillagászok nem biztosak benne, hogy az elnyúlt pályán keringő üstökös túléli-e egyáltalán a Nap megközelítését. Könnyen meglehet ugyanis, hogy még a földközeli állapota előtt darabokra hullik a Naprendszer gravitációs hatásai folytán.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!