Nagyvilág

2014.02.21. 17:04

Kik vagytok, tyituskák?

Ukrajna - Az ukrán közélet néhány hónapja a kormánypárti szervezett verőembereket illeti a tyituska gyűjtőnévvel, miközben a provokátorok névadója most épp az ellenzék oldalán tüntet.

Ukrajna - Az ukrán közélet néhány hónapja a kormánypárti szervezett verőembereket illeti a tyituska gyűjtőnévvel, miközben a provokátorok névadója most épp az ellenzék oldalán tüntet.

A Bila Cerkva-i illetőségű Vadim Tyitusko neve akkor robbant be a forradalmi köztudatba, amikor 2013 májusában a kormánypárt híveként megtámadott és bántalmazott két ellenzéki újságírót. A bizonyítékként előterjesztett fotó- és videóanyagok alapján a bíróság garázdaság címén felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a sportolói múlttal is rendelkező fiatalemberre. Azóta Tyitusko neve rajta ragadt azokon a felbérelt civil ruhás, sportos testalkatú férfiakból álló csoportosulásokon, amelyeket a kormányerők előszeretettel vetnek be provokátorokként a különböző ellenzéki megmozdulásokon.

A negatív értelmet nyert ’tyituska’ gyűjtőnév mára egyenrangú a bérenc, a lumpen és a bandita kifejezésekkel. Sőt a cyberkorszak kapcsán immár az i-tyituska megnevezés is terjedőben van. Ezalatt azok a hackerek értendők, akik a kormányzat megbízásából előszeretettel törik fel, illetve lehetetlenítik el az ellenzéki internetes portálokat.

Mindeközben Vadim Tyitusko már több ízben igyekezett tisztára mosni magát, bírósági úton is próbálkozva letiltani a nevének negatív értelemben történő alkalmazását – ám sikertelenül. A sors fintora, hogy a fiatalember politikai meggyőződése azóta sarkalatosan megváltozott. Jelenleg szülővárosában együtt tüntet a kormány és az elnök ellen, sőt a településen áthaladó országúton felállított barikádon ő is egyike azoknak a forradalmároknak, akik igyekeznek megakadályozni, hogy a vidéken szervezett tyituskák eljussanak a fővárosba.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!