Nagyvilág

2014.03.19. 07:24

A magyarság ellen uszít a csapi polgármester

Újabb kirohanást intézett a magyarság, és annak érdekvédelmi szervezete, a KMKSZ ellen a kárpátaljai határváros magyarokkal szembeni ellenszenvéről ismert polgármestere.

Újabb kirohanást intézett a magyarság, és annak érdekvédelmi szervezete, a KMKSZ ellen a kárpátaljai határváros magyarokkal szembeni ellenszenvéről ismert polgármestere.

A közel 42 százalékban magyarok által lakott Csap Galíciából származó polgármester asszonya, Halina Car a város magyar anyanyelvű lakossága jogainak korlátozása és magyarellenes kirohanásai révén lett hírhedt egész Kárpátalján.

A polgármester a minap a csapi városházára rendelte a határvárosban működő vállalkozókat, vállalat- és intézményvezetőket, hogy anyagi támogatást kérjen tőlük a csapi katonai alakulat számára – írja a Kárpátalja című hetilap hírportálja. Az eseményen jelen volt a csapi laktanya parancsnoka is, aki egy kész listával érkezett, amelyben felsorolta, hogy milyen alkatrészekre lenne szükségük ahhoz, hogy „el tudjanak indulni a Krímre”. A jelenlévők közül a helyszínen senki nem ajánlott fel pénzt, de elhangzott, hogy urnákat fognak kihelyezni a városban, ahová várják az adományokat.

A polgármester asszony ezek után élesen bírálta a város legismertebb magyar vállalkozóját, Palkó Lászlót, akinek a cégétől nem jött el senki a találkozóra, majd szándékos távolmaradással vádolta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség városi alapszervezetét is, amelytől ugyancsak nem jelent meg senki a megbeszélésen. Balogh Lívia, a KMKSZ-alapszervezet elnöke a Kárpátaljának elmondta, hogy az eseményre nem is kapott meghívást.

Halina cár ezt követően gyakorlatilag hazaárulással vádolta meg a magyarságot, mondván, hogy Csapról nagyon sok magyar férfi már átszökött Magyarországra, míg az ukránok – bátor hazafiként – otthon várják a behívókat, s készek az életüket is feláldozni Ukrajnáért. Majd – vélhetően szándékosan – összekeverte Kovács Miklós KMKSZ-elnököt és Kovács Bélát, a Jobbik európai parlamenti képviselőjét, magából kikelve hangoztatva, hogy a KMKSZ-es Kovács ott volt a Krímen, bebizonyítandó Putyinnak, hogy a kárpátaljai magyarok a megszállók mellett vannak.

Megdöbbentő a magyar határhoz legközelebb eső ukrajnai város polgármesterének magyarellenes hangulatkeltése – áll a Kárpátalja cikkében –, ami a jelenlegi éles helyzetben kimondottan veszélyes, különösen a vereckei magyar honfoglalási emlékmű múlt heti felgyújtásának tükrében. A magyarellenes hisztériakeltés valószínűleg figyelemelterelő hadművelet is egyben, Halina Car polgármesterségével ugyanis egyre többen elégedetlenek a városban, miközben a soros önkormányzati választások időpontja rohamosan közeleg.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!