Nagyvilág

2014.03.12. 16:56

Az ukrán külügy is sürgeti a vereckei gyújtogatók kézrekerítését

Ukrajna Külügyminisztériuma a vereckei magyar honfoglalási emlékmű rongálói ügyében indított nyomozás felgyorsítását kérte a rendőrségtől.

Ukrajna Külügyminisztériuma a vereckei magyar honfoglalási emlékmű rongálói ügyében indított nyomozás felgyorsítását kérte a rendőrségtől.

„Az ukrán Külügyminisztérium kategorikusan elítéli a magyar honfoglalási emlékmű ellen 2014. március 10-én elkövetett vandál cselekményt – jelentette ki Jevhen Perebijnyisz külügyi szóvivő. – Ennek kapcsán az ukrán külügyi tárca arra kérte a Belügyminisztériumot és a Kárpátalja Megyei Közigazgatást, hogy a lehető leggyorsabban folytassa le az említett incidens ügyében indított nyomozást.”

A Külügyminisztérium elvárja, hogy az illetékes szervek példás büntetést szabjanak ki az elkövetőkre, valamint azt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az ilyen és hasonló esetek megelőzése érdekében.

A vereckei emlékmű-gyújtogatás kapcsán az ukrajnai médiában megjelent híradások csaknem kivétel nélkül azt sugallják, hogy ezúttal nem az ukrán szélsőjobbos erők állnak a háttérben, hanem nyilvánvaló provokációról van szó, mellyel bizonyos moszkvabarát szerveződések – ami alatt elsősorban a szeparatista ruszin mozgalmakat értik – a Kárpátalján élő nemzetiségek közötti ellentéteket próbálják szítani.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!