Nagyvilág

2014.03.11. 09:41

Újra kamerák elé áll Janukovics

Az orosz ITAR-TASZSZ értesülései szerint ma ismét nyilvános sajtótájékoztatót tart az önkéntes oroszországi száműzetésben tartózkodó volt ukrán államfő.

Az orosz ITAR-TASZSZ értesülései szerint ma ismét nyilvános sajtótájékoztatót tart az önkéntes oroszországi száműzetésben tartózkodó volt ukrán államfő.

A hírek szerint a „majdanos forradalom” fináléjában Oroszországba menekült Viktor Janukovics sajtókonferenciája magyar idő szerint délelőtt 10 órától kezdődik. A megbuktatott ukrán elnök és az újságírók közötti találkozónak helyszíne ugyanaz a doni rosztovi (Rosztov-na-Donu) repüléstechnikai expo ahol másfél hete lépett a nyilvánosság elé a korábban ismeretlen tartózkodó politikus.

A nemzetközi vásárközpont Ametiszt termének helyet adó épületet magas fémkerítéssel vették körül, melynek egyetlen beléptető kapujában megerősített őrség teljesített szolgálatot. A sorrendben negyedik ukrán elnökre kíváncsi újságírók csak sajtóigazolvánnyal és alapos motozást követően kerülhetnek beljebb.

Viktor Janukovics nagy valószínűséggel hiteles tájékoztatással szolgál majd az egészségi állapotáról, mert számos forrás szerint pár napja még súlyos infarktussal kezelték egy moszkvai klinikán, sőt többen már a halálhírét terjesztették. A nyilvánosság arra is választ vár, hogy valóban ő hívta-e be a Krímre az orosz csapatokat. Februári sajtótájékoztatóján ugyanis még cáfolta ezt, ám Vlagyimir Putyin orosz államfő már két napra rá a kamerák előtt lobogtatta ukrán kollégája erre vonatkozó kérelmét.

A hivatalos orosz álláspont szerint Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna törvényes elnöke, akinek hatalmát fegyveres puccsal döntötték meg. A Janukovics által vezetett Ukrajna ezzel megszűnt létezni, s a Kijevben jelenleg hatalmat gyakorló illegális kormányzat egy olyan államformációt ural, amellyel szemben Oroszországnak semmilyen szerződéses kötelezettségei nincsenek.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!