Nagyvilág

2014.04.03. 18:08

Gyerekrablásra gyanakszik egy ukrajnai magyar házaspár

Ukrajna - A kárpátaljai Mezei Erika és Minyu Dániel azt gyanítja, hogy a szülészeten elcserélték az újszülött kisbabájukat, akikről az orvosok azt állították, hogy négyhetes korában meghalt.

Ukrajna - A kárpátaljai Mezei Erika és Minyu Dániel azt gyanítja, hogy a szülészeten elcserélték az újszülött kisbabájukat, akikről az orvosok azt állították, hogy négyhetes korában meghalt.

A fiatal pár kálváriája még tavaly ősszel kezdődött – írja a Kárpáti Igaz Szó. Esetük bejárta a megyei és az országos médiát is. Erika és Dániel műhibával vádolta az Ungvári Városi Szülészet személyzetét, mert szerintük három nappal születése után a helytelen ellátás következtében esett kómába gyermekük. Az orvosok ellenben oxigénhiányra hivatkoztak, s nem ismerték el, hogy a túl későn elvégzett műtéti beavatkozás miatt került lélegeztető gépre a kisfiú, akinek az anyaméhben a nyakára volt csavarodva a köldökzsinór.

A kismama ötödik napja tartózkodott a szülészeten, amikor reggel megkezdődtek a szülési fájdalmak. Hozzátartozói szóltak az ügyeletesnek a köldökzsinórról, ám biztosították őket, hogy az anyuka képes lesz természetes úton életet adni gyermekének. Erika kisebb megszakításokkal estig vajúdott. Mikor éjfélig sem sikerült megszülnie a babát, vákuummal kísérleteztek.

– Az orvos a hasamra fekve próbálta kinyomni belőlem a kicsit – emlékszik vissza az elkeseredett nő, aki végül mégiscsak a műtőasztalra került.

A császármetszéssel világra jött újszülöttet azonnal az intenzív osztályra vitték. A szülőknek azt a magyarázatot adták, a pici sok magzatvizet nyelt. Három nap múlva közölték velük, hogy a baba kómába esett. A kicsi szíve 28 nap után adta fel a harcot.

A gyászoló család feljelentést tett az ügyészségen, melynek alapján büntetőjogi eljárás indult. Az orvosok fejlődési rendellenességre hivatkoztak. Azóta több hónap telt el, ám ügyük egy tapodtat sem mozdult előre.

Minyu Józsefben és párjában a napokban újabb kérdések vetődtek fel, és szörnyű gyanú ébredt bennük. A kórházi papírokat lapozgatva Erika vette észre, hogy a baba kéthetes korában végzett vérátömlesztésről szóló iraton a kicsinek II. a vércsoportja, holott mindkét szülő III. vércsoportú. Még megdöbbentőbb, hogy az igazságügyi szakértői vizsgálatban viszont IV-es (!) vércsoportot állapítottak meg. Ezek után már teljesen tanácstalanok: ki és hol hibázott? Nem hagyja nyugodni őket a gondolat, hogy esetleg elcserélték a kisfiunkat. Most arra készülnek, hogy DNS-vizsgálattal derítik ki, hogy egyáltalán a saját gyermekük holttestét kapták-e meg a kórházból.

Az ügyben, úgy tűnik, valóban több a kérdőjel, mint a pont – áll a Kárpáti Igaz Szó csütörtöki cikkében. A kárpátaljai magyar házaspár teljesen tanácstalan. Csak abban biztosak, hogy minden követ megmozgatnak az igazság kiderítése érdekében.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!