Nagyvilág

2014.04.22. 15:05

Romaellenes pogromokat jelentettek Kelet-Ukrajnából

Fegyveresek járják a szakadárok által ellenőrzött Szlovjanszk romatáborait, ahonnan erőszakkal telepítik ki a cigány nemzetiségű lakosságot.

Fegyveresek járják a szakadárok által ellenőrzött Szlovjanszk romatáborait, ahonnan erőszakkal telepítik ki a cigány nemzetiségű lakosságot.

Az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint oroszpárti szakadárok fegyveres csoportjai járják éjjelenként az elsősorban romák által lakott városrészeket, ahol betörnek a házakba, bántalmazzák az ott lakókat, házkutatás címén törnek zúznak és fosztogatnak. Számos roma családot csőre töltött fegyverekkel kényszerítenek arra, hogy minden holmijukat teherautókra pakolják, majd elviszik őket a város határán kívülre, ahol szélnek eresztik a hajléktalanná tett szerencsétleneket.

Az éjszakai hajtóvadászatok tényét a kelet-ukrajnai város önjelölt polgármestere is elismerte. Vjacseszlav Ponomarjov azzal magyarázza a történteket, hogy embereinek a Szlovjanszkban működő drogkereskedő bandák felszámolására adott utasítást. Mint mondja, arról nem tehetnek, hogy a narkóbiznisszel elsősorban a városba települt roma csoportosulások foglalkoznak. A szakadár város első embere korábban arra szólította fel a lakosságot, hogy tegyenek jelentést a népi milíciáknak mindazon gyanús személyekről, akik nem oroszul beszélnek.

Antiszemita tartalmú, részben romaellenes röplapok terjesztéséről már Donyeckből is érkeztek hírek. E hírek kapcsán Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány semmilyen körülmények között nem engedi meg az antiszemitizmus és xenifóbia importját és elterjedését az országban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálatot személyesen utasította az említett röplapok szerzőinek és terjesztőinek kézre kerítésére. Arról viszont nem terjednek ki a híradások, hogy a kormányfő miképpen kívánja érvényesíteni utasításait az oroszpárti szakadárok által ellenőrzött országrészekben.

 

Pogrom

A pogrom valamely kisebbség ellen irányuló, irányítatlan (noha nem feltétlenül spontán), csoportos vagy tömeges erőszakcselekmény. Az orosz погром (pusztítás) szóból származik, célpontja gyakran volt a zsidóság vagy a cigányság. - wikipedia.

 

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!