Nagyvilág

2014.06.04. 14:23

A Shell félbehagyja a palagáz utáni kutatásait Ukrajnában

Ukrajna - A Royal Dutch/Shell Csoport ideiglenesen felfüggeszti a palagáz-mezők felderítését a kelet-ukrajnai válságövezetben – jelentette be a világcég pénzügyi igazgatója.

Ukrajna - A Royal Dutch/Shell Csoport ideiglenesen felfüggeszti a palagáz-mezők felderítését a kelet-ukrajnai válságövezetben – jelentette be a világcég pénzügyi igazgatója.Simon Henry azzal indokolta a döntést, hogy pillanatnyilag senki sem tudja garantálni a vállalat helyszínen dolgozó alkalmazottainak biztonságát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az intézkedés csupán ideiglenes jellegű, és egyelőre nem áll szándékukban véglegesen kivonulni a projektből.

A Shell az amerikai Chevronnal 2012-ben nyerte el versenytárgyalás keretében az ukrajnai palagáz-lelőhelyek felkutatásának és kiaknázásának koncesszióját. A holland-angol multinacionális olajvállalat az úgynevezett juzovkai lelőhely feltárásához fogott hozzá, mégám nem várt sikerrel. Az eddigi kutatási eredmények szerint a Donyeck és Harkov megyék határán fekvő kiterjedt palagáz-mező több mint négybillió köbméter gázt is rejthet. Csak az a bökkenő, hogy pont ennek a térségnek a kellős közepén található az a Szlavjanszk nevű, alig 120 ezer lakost számláló kisváros, melynek birtoklásáért a legelkeseredettebb harcok folynak az ukrán kormányerők és a Moszkva-barát szakadárok között – nyilván nem véletlenül.

A Shell vezérkara mindenesetre bizakodva várja a kelet-ukrajnai válság mielőbbi békés megoldását, különös tekintettel arra, hogy a várható busás haszon reményében eddig már közel egymillió dollárt fektetett be a geológiai feltárások finanszírozására.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!