Nagyvilág

2014.06.08. 14:20

Soron kívüli parlamenti választásokat követelnek a kijevi tüntetők

Ukrajna - Az ukrán törvényhozás haladéktalan feloszlatását és soron kívüli választások kiírását sürgették kijevi Függetlenség terén vasárnap szerveződött népgyűlés résztvevői.

Ukrajna - Az ukrán törvényhozás haladéktalan feloszlatását és soron kívüli választások kiírását sürgették kijevi Függetlenség terén vasárnap szerveződött népgyűlés résztvevői.

Több ezer ember gyűlt össze vasárnap délelőtt a Függetlenség terére – közkeletűbb nevén: a Majdanra – meghirdetett népi Vecsére, hogy személyesen köszönthessék az ország ötödik elnökévé megválasztott Petro Porosenkót, illetve Vitalij Klicsko személyében a főváros új polgármesterét, és tudassák velük a nép, azaz a választók elvárásait, illetve legfrissebb követeléseit. Miután a várt díszvendégek egyike sem tisztelte meg jelenlétével a népgyűlést, a megjelent sokadalom a helyszínen, közfelkiáltással fogadta el a hatalomnak címzett utasításait, amelyeket magyar idő szerint röviddel déli egy óra után, a békés tüntetés záróaktusaként hirdettek ki.

A legsürgetőbb intézkedésként a Legfelső Tanács haladéktalan feloszlatását, s egyben a soron kívüli parlamenti választások mielőbbi kiírását követelték az új államfőtől. Sürgették továbbá az előző hatalmi struktúrában tevékenykedők teljes átvilágítását és elszámoltatását, az elűzött elnök és rokonsága vagyonának elkobzását és államosítását, a hatályos törvények betartatását, valamint a hatalom decentralizálását.

A keleti országrészben kialakult polgárháborús helyzettel kapcsolatban a népgyűlés határozottabb és hozzáértőbb fellépést vár az elnöktől és a kormánytól. Bejelentették, hogy kedden a Védelmi Minisztérium elé fognak vonulni, hogy tételesen számon kérjék a tárca vezetőitől az ukrán hadsereg megsegítésére összegyűlt pénzadományok és egyéb segélyek, beleértve a külföldről érkezett támogatások felhasználását. A Vecse által megválasztott Néptanács közölte, hogy a Majdanon berendezkedett tüntetők tábora mindaddig a helyén marad, amíg az új hatalom az utolsó vesszőig nem teljesíti a követeléseiket és az elvárásaikat.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!