Nagyvilág

2015.01.14. 18:40

Pusztító fegyvert vetettek be a szakadárok Ukrajnában

Ukrajna - Önjáró lángszórókat vetettek be a kelet-ukrajnai szakadárok a Donyeck megyei Veszele (Veszjoloje) birtoklásáért folyó harcokban.

Ukrajna - Önjáró lángszórókat vetettek be a kelet-ukrajnai szakadárok a Donyeck megyei Veszele (Veszjoloje) birtoklásáért folyó harcokban.Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság fegyveresei az éjszaka először vetették be a Buratino becenevű TOS-1 típusú hernyótalpas lángvetőt, amellyel az ukrán kormányerőknek az alig több mint félezer lelkes kisközség határában kiépített állásait vették tűz alá – jelentette be a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletek (ATO) vezérkarának szóvivője. Leonyid Matyuhin hozzátette, hogy ez a fajta rakéta-sorozatvető az ukrán hadseregben nincs rendszeresítve, tehát a szakadárok egyértelműen Oroszországtól kaphatták.

A T72-es és T-90-es tankra épített sorozatvető huszonnégy darab 220 milliméteres, úgynevezett termobarikus robbanófejjel ellátott rakétát képes egy szuszra kilőni. A lőtávolsága meghaladja a négy kilométert. Egyetlen rakétája 200-300 négyzetméternyi területet képes fékezhetetlen lángtengerbe borítani.

A termobarikus fegyverek működési elve eltér a hagyományos lángszórótól, a hatás azonban hasonló. A TOS-1-ből kilőtt rakéta becsapódás előtt robbanóanyagot szór szét a levegőben, ezzel robbanóanyag-felhőt hoz létre. Ez a felhő robban fel, amikor a rakéta becsapódik. A pusztítást nem maga a robbanás, hanem a magas hőmérséklet és a megnövekedett légnyomás okozza.

Palkó István

 

Ezek is érdekelhetik