Nagyvilág

2015.01.03. 14:50

Szakadár belháborút okozhat Batman meggyilkolása

<strong>Georgijevka</strong>  - Bajtársai és hívei vérbosszút fogadtak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcoló Batman fedőnevű zászlóalj-parancsnok gyilkosai ellen – írja az orosz sajtó.

Georgijevka  - Bajtársai és hívei vérbosszút fogadtak a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcoló Batman fedőnevű zászlóalj-parancsnok gyilkosai ellen – írja az orosz sajtó.

A szakadár Luhanszki Népköztársaság (LNK) ügyészsége megerősítette, hogy az államalakulat hivatalos rendfenntartó erejeként működő népi milícia heves tűzharc során agyonlőtte Alekszandr Bednovot, az LNK negyedik harcoló brigádjának vezetőjét. A hősként tisztelt, Batman fedőnévre hallgató, és a szakadár fegyveresek között óriási népszerűségnek örvendő parancsnok ellen háborús bűnök vádjával adott ki elfogadó parancsot a luhanszki főügyészség. A hivatal közleménye szerint Bednov és csapata törvénybe ütköző cselekményt követett el, melyek következtében egy hadifogoly életét vesztette.

A Russzkaja Veszna értesülései szerint a milicisták csütörtök éjjel Georgijevka település közelében kényszerítették megállásra a Batman-féle csapat páncélautóit. A parancsnok és a rendfenntartók között tűzharc tört ki, nehéz gépfegyverek, RPG-k és lángszórók bevetésével, melyek során Alekszandr Bednov és testőrsége életét vesztette. Az akcióval párhuzamosan a zászlóalj több más vezetőjét – közöttük számos orosz állampolgárt – sikerült őrizetbe venni.

Bednov halálhírét eleinte megpróbálták cáfolni a hívei, ám az LNK ügyészsége rövidesen közzétette a parancsnok holttestéről készült fotókat. A REGNUM hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Bednov által toborzott zászlóalj, több más – Oroszországból érkezett – fegyveres csoporttal és kozák egységgel egyetemben már a kezdetektől igyekezett figyelmen kívül hagyni a helyi szakadár parancsnokság utasításait. Marat Muszics orosz haditudósító szerint Batman likvidálására személyesen Igor Plotnyickij, a Luhanszki Népköztársaság elnöke adott parancsot.

A Russzkaja Veszna úgy tudja, hogy Alekszandr Bednov harcostársai, a szintén Kelet-Ukrajnában harcoló testvérével az élén bosszút esküdtek a gyilkosok ellen.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik